torsdag 19 april 2018

"Brown girl dreaming" av Jacqueline Woodson

Bildresultat för brown girl dreaming woodson

Den självbiografiska och poetiska boken “Brown girl dreaming” är uppbyggd av dikter på fri vers som tillsammans bildar en helhet och berättar historien om författarinnans uppväxt i både 1960- och 70-talets USA.

Jacqueline tillbringar sina första år hos mormor och morfar i South Carolina med sin mamma och sina äldre syskon Hope och Odella, och senare även lillebror Roman. Pappan träffar de knappt aldrig eftersom han inte kan överge sitt älskade Ohio och blir kvar där. Syskonen kallar istället sin morfar för Daddy. Uppväxten beskrivs genom både små och stora händelser som påverkar Jacqueline på olika sätt. Det handlar om att passa in, att växa upp i södern och blir retad för sitt nordiska sätt, att växa upp som svart, den ständigt pågående kampen för jämlikhet och alla rasers lika värd. Det handlar även om Jacquelines kärlek för berättelser och hur svårt det kan vara att vara yngre syster till en perfekt storasyster. Hur hon måste kämpa i skolan trots att kärleken till orden och skrivandet alltid finns där.

Familjen flyttar så småningom till Brooklyn i New York och måste än en gång anpassa sig till en ny situation. Mormodern har insisterat på att barnen ska förbli Jehovas vittnen vilket påverkar deras liv en hel del med bibelskola och krav på att gå ut och sprida budskapet och församlingens skrifter på helgmorgnar, något som kompisarna kanske inte alltid har förståelse för. Jacqueline träffar sin bästa vän för alltid, Maria, och de blir oskiljaktiga, och hon fortsätter skriva och berätta historier på olika sätt.

Jacqueline Woodson vann litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA, 2018 och antagligen kommer detta att leda till att åtminstone några av hennes böcker blir översatta till svenska. Håll utkik!

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar