måndag 11 mars 2019

"En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson

Bildresultat för en helt vanlig familj

De är en helt vanlig familj. Pappa Adam är präst, mamma Ulrika är jurist och 19-åriga dottern Stella jobbar extra på H&M. De bor i en villa i Lund och gör sådant familjer gör mest. Äter tacos på fredagar, lagar långkok, tittar på Let’s dance och åker på familjesemestrar till Italien. Tills nyligen har Stella spelat handboll tillsammans med bästa kompisen Amina i ett lag som tränats av Adam och Aminas pappa Dino. De är som vilken familj som helst, perfekta utifrån. Men hur är det egentligen under ytan? Varför har Stella slutat vara pappas flicka? Hur har familjen påverkats av syskonet som aldrig blev till? Hanterade de Stellas tidigare drogproblem på rätt sätt? Har föräldrarna gjort fel när Stella fått sina raseriutbrott under barndomen? Och varför anmäldes inte den våldtäkt Stella utsattes för när hon var 15?

En natt kan Adam inte sova eftersom Stella inte kommit hem och inte svarat på hans sms. Hon kommer hem någon gång vid tvåtiden och han somnar till slut. Nästa dag hittar Adam Stellas blus i tvättkorgen med en fläck som ser misstänkt ut som blod och de får veta att Stella tagits om hand av polisen och förhörs om det knivmord på en 33-årig man som begåtts på en lekplats kvällen innan. Stella kan knytas till platsen med genom de fotspår som hittats där, fotspår som matchar Stellas skor. Adam är helt säker på att ett misstag begåtts, Stella kan omöjligt vara inblandad. När polisen pratar med honom säger han att han är helt säker på att Stella kom hem kl. 23.45. Han vill inte ljuga, han kan inte ljuga. Men i bibeln står det att en familj ska hålla ihop. Han ska göra allt för att familjen ska kunna hålla ihop. Om det så innebär lögner, egna efterforskningar och att ta sig in i andras hem.

Stella hamnar i häktet och träffar där på svenskläraren som hon kallar Nalle och fängelsevakter som provocerar henne och får hennes raseri att släppa lös. Hon vill bara därifrån. Men ska hon berätta vad som egentligen hände? Om Christoffer, Linda Lokind som förföljde henne och Aminas roll? Men hon kan ju inte riskera att dra in Amina. Hon älskar Amina, hon är hennes bästa vän. Amina ska bli läkare och får inte på något sätt bli indragen.

I första delen får vi följa Adam och hans syn på händelserna, i andra Stella och hennes tid och tankar i häktet och tillbakablickar på vad som hände och i tredje delen mamma Ulrikas perspektiv. En spännande bok men också en intressant berättelse om hur det är att vara en familj, en helt vanlig familj. Hur bra känner man egentligen övriga familjemedlemmar? Hur mycket hemligheter kan man ha för varandra? Och är en förälder villig att göra vad som helst för att skydda sitt barn?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar