måndag 25 mars 2019

"On the come up" av Angie Thomas

Bildresultat för on the come up

Brianna bor med sin mamma Jay och bror Trey. Hennes pappa, den berömde rapparen Lawless, blev skjuten när hon var liten precis innan han lyckades slå igenom på riktigt. Familjen kämpar ständigt för att få allt att gå ihop och Trey har fått ta jobb på en pizzeria för att tjäna lite extra pengar då han inte lyckats hitta något jobb som matchar hans utbildning. Kylskåpet är ofta tomt och det är inte ovanligt att de vaknar upp i ett iskallt hus eftersom de inte kunnat betala alla räkningar. När mamman blir uppsagd blir det ännu värre. Bri oroar sig ständigt för vad som ska hända även fast Jay envist hävdar att det kommer att lösa sig. Det känns dock mest som tomma löften.

Bri känner sig som en börda, en börda som inte bidrar till familjen. Jay förbjuder henne att skaffa ett extrajobb, hennes jobb är skolan. Men Bri har något som hon tycker är mycket viktigare än skolan, något som gör att hon ibland försummar läxor och prov. Hon brinner för musik, hon brinner för hip hop och rap. Och hon är duktig. Bri tänker att musiken är hennes möjlighet att hjälpa familjen, hennes chans att lyckas. Trey har satsat på skolan och gjort allting rätt men han jobbar ändå på en pizzeria. Bri får det inte riktigt att gå ihop, det känns inte värt att lägga all kraft på skolan när det ändå kan gå fel. Bara hon slår igenom så kommer allt att lösa sig. Men det är inte lätt, konkurrensen är stenhård.

Mammans syster Phoo, som alltid levt ett farligt liv och säljer droger på gatan, lovar att vara hennes manager och hjälpa henne att få till en karriär. När Bri är med i ett rap-battle tävlar hon mot en kille som heter Milez som redan fått en hit. Hon krossar honom. Det visar sig att hans pappa och manager är Supreme som även hjälpte Briannas pappa att slå igenom, och Supreme har ett erbjudande till henne.

Samtidigt händer saker i skolan som går över styr. Vakterna på skolan brottar ner Bri på golvet utan att hon gjort något fel och när händelsen blir viral börjar saker och ting eskalera. Efter att Bri lagt upp sin första egenskrivna låt som hon spelat in i en studio på nätet börjar allting snurra ännu snabbare. Snart vet hon knappt vem hon själv är längre, och det är inte helt lätt att hitta sig själv när det känns som att hela livet rasar samman.  

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar