måndag 19 augusti 2019

"Field notes on love" av Jennifer E. Smith

Bildresultat för field notes on love

Hugo och hans flickvän Margaret har kommit på det perfekta sättet att tillbringa sista sommaren innan verkligheten, innan de ska plugga vidare, innan de ska skiljas åt. De planerar en romantisk tripp över hela USA med tåg. Margaret ska börja plugga i Kalifornien medan Hugo blir kvar i England för att studera på University of Surrey. Men innan de ska åka gör Margaret slut. Hon tycker det varit konstigt mellan dem länge. Hugo förstår ingenting och står plötsligt där med biljetter och hotellbokningar för en resa genom USA som Margaret lät honom behålla. Alla bokade i Margarets namn, omöjliga att avboka eller överföra till någon annan.

Hugo känner ett desperat behov av att komma hemifrån. Han vill inte bli kvar utan att ha sett något mer av världen innan han blir tvungen att börja plugga på universitetet ett stenkast bort eftersom han fått ett stipendie. Många hade sett stipendiet som något bra men Hugo ser det mest som ett tvång. Han och hans fem syskon som alla är födda samma dag, de är sexlingar, har alltid varit något av kändisar hemma. Mamman har en blogg där hon skriver om deras liv och de blir ständigt igenkända. Anledningen till att Hugo har ett stipendium är inte att han är extra duktig i skolan eller på att spela fiol eller fotboll. Det är just för att han är en sexling och universitetsledningen räknar med att det ska ge bra publicitet om Hugo och hans fem syskon studerar där. Men Hugo vill vara sig själv, inte en sjättedel av något. Med hjälp från sin bror Alfie lägger han upp en annons där han söker ett nytt resesällskap med namnet Margaret Campbell. Han ska åka. Han måste åka.

Samtidigt befinner sig Mae, vars fullständiga namn är Margaret Campbell, på andra sidan Atlanten och försöker komma över det faktum att hon inte blivit antagen till den filmskola hon drömt om sedan hon var liten. Hon förstår inte heller varför, hon var så nöjd med den film hon skickade in i sin ansökan. När hon ser Hugos annons tänker hon att det kanske kan vara hennes räddning, att ge sig ut på ett äventyr. Att göra som hennes ena farmor säger och passa på att leva lite innan hon kan göra en ny ansökan och en ny film.

Ett par veckor senare står både Hugo och Mae på Penn station i New York redo att påbörja resan. Ingen av dem har sagt hela sanningen till sina föräldrar, vem det egentligen är de ska resa med, och båda ser det mest som en praktisk grej de kan hjälpa varandra med. Båda får möjlighet till sin resa, sitt äventyr. Men ju mer de lär känna varandra ju mer känner de att det som från början var ett personligt äventyr kanske kan bli något gemensamt.  

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar