måndag 26 augusti 2019

"Sexstrejken" av Åsa Hellberg

Bildresultat för sexstrejken hellberg

I Majkens familj har man alltid kunnat diskutera allt. Politik, mänskliga rättigheter, rasism, feminism. Storebror David är dock trött på det där, varför kan de inte bara vara en normal familj? Majken är aldrig rädd för att uttrycka sin åsikt och nu har hon fått nog. Varför ska tjejer behöva stå ut med att bli kallade hora i skolans korridorer? Varför ska tjejer behöva få dickpics och ta det som en normal del av livet? Varför ska tjejer helt enkelt behöva stå ut med att bli behandlade illa medan killarna står jämte och ser på utan att säga något? Det måste bli ett slut på detta, och Majken har en plan.

Belle som är snygg och populär och Vilda som är blyg och tystlåten är Majkens bästa vänner. De blir båda något skeptiska när Majken lägger fram sin idé. De ska utlysa en sexstrejk. Så länge inte killarna skärper till sig och slutar med alla dumheter så ska de inte få något av dem. Inte sex och inte ens en liten puss. Detta gäller alla killar, även de schyssta som ändå inte gör något när de ser vad som händer.

När Belle får veta att hennes mamma nyligen blivit våldtagen, något hon försökte dölja för Belle, är hon inte särskilt tveksam längre. Det är klart de ska sexstrejka! Även Vilda hänger på även fast hon inte direkt känner att det kommer att bli någon större skillnad med tanke på det lilla sex (inget alls) hon ägnar sig åt.

Tjejerna får, efter viss tvekan, med sig rektorn på deras kampanj och de får prata i aulan inför hela skolan där de möts av blandade reaktioner. Men strejken är igång och får spridning över stan, och de blir även inbjudna till en annan skola för att berätta om strejken. Men alla är såklart inte positiva. De börjar få hot via digitala medier Majken bli knuffad ute i trafiken. Snart börjar stämningen bli alltmer hotfull. Hade de dragit igång strejken om de hade vetat vad det skulle kunna leda till?

/Skolbibliotekarie-Josefine

1 kommentar: