måndag 12 augusti 2019

"Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström

Bildresultat för hejdå vi ses väl rabén

Nora bor i Bergvik som är den håligaste av alla hålor. Mardrömmen är att bli kvar där, att aldrig komma därifrån. Det får inte hända. Nu är det första sommaren efter studenten och Nora ska jobba i hemtjänsten. Åtta långa sommarveckor som hon inte alls ser fram emot, trots att hon gick vårdprogrammet på gymnasiet. Hon kommer åtminstone få pengar, och pengar behöver hon till sin lägenhet och för att fylla kylskåpet. Kompisen Sanna, som Nora börjat glida ifrån alltmer, säger på allvar att hon faktiskt gillar att ta hand om människor. Nora har svårt att förstå det där, hon hittar inte sin omhändertagande sida. Allt hon vill göra är att rita, det är det enda som får ordning på kaoset i hennes huvud. Allra helst hade hon velat gå estetiska programmet men mamma påpekade att det där med att rita inte är något som går att försörja sig på. Kanske är det så, kanske finns det ingen framtid där Nora kan försörja sig på sina bilder, kanske borde hon tänka praktiskt. Om hon har tur kan hon ju få förlängt i hemtjänsten.

I Bergvik finns som tur är Leo som är ungefär det enda som är bra med Bergvik. Leo som Nora har känt hela sitt liv och känner nästan bättre än sig själv. Leo som alltid vet vad han ska säga för att få Nora på bra humör. Han bor i en stuga ute i skogen och Nora kommer så ofta som möjligt dit för att äta middag och få känna sig bekväm och totalt som sig själv.

I hemtjänsten träffar Nora på Solan som arbetat där hela sitt liv, Mårten som borde uppträda på scen med sina imitationer istället för i hemtjänstens personalrum och Lisbeth som verkar tyst och inbunden. Bland vårdtagarna finns det både ”lätta och svåra”, och där finns Klara. Klara som bor i en liten stuga med världens finaste trädgård och som är en varm liten tant som hellre bjuder på kaffe och kaka än får hjälp med städningen.

Till en början hatar Nora varje sekund av sina arbetsdagar och förstår inte hur hon ska stå ut en hel sommar. Hon föraktar Solan och alla andra som inte kunnat bryta sig loss, som fastnat på hemtjänsten i Bergvik av alla ställen. Men ju längre sommaren går desto mer märker Nora att hennes nya arbetskamrater kanske inte är så genomskinliga och lättlästa som hon trott och hon får återigen fundera på om det kan vara värt att sluta lyssna på vad alla förnuftiga människor runtomkring säger och istället ta mod till sig och följa sina drömmar. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar