torsdag 31 mars 2022

"Vår bästa tid" av Kiley Reid

 


Emira vet inte vad hon vill göra med sitt liv. Hon har ett deltidsjobb som transkriberare och är även barnvakt åt familjen Chamberlains äldsta dotter, treåriga Briar. En kväll när det är extra kris ställer hon upp för familjen och kommer direkt från en fest för att passa Briar. De går till en mataffär och där blir Emira anklagad för att ha kidnappat Briar. En ung svart kvinna med en blond liten tjej, det går liksom inte ihop sig i de förbipasserandes ögon. Dessutom är det sent på kvällen när ett så litet barn egentligen inte ens borde vara uppe. En väktare tillkallas och stämningen blir jobbig. Emira känner sig både arg och rädd. Det är inte förrän Mr Chamberlain dyker upp som allt reds upp.

Under tiden har en vit man som heter Kelley filmat alltihop med sin mobil. Klippet skulle kunna bli viralt och ge Emira upprättelse men hon vill inte att det ska spridas. Hon träffar dock Kelley vid ett senare tillfälle och de börjar dejta. Kelley är en sådan som nästan bara har svarta vänner och bara har haft svarta flickvänner. Han ser sig själv som en öppen och fördomsfri människa. Men stämmer det verkligen? Eller anstränger han sig för mycket för att verka vara den där öppna? Blir det fel i alla fall?

Mamman i familjen som Emira jobbar hos, Alix Chamberlein, är en snygg, vit och rik. Hon är en slags influencer som byggt ett feministiskt varumärke kring sin person. Nu börjar Alix intressera sig för Emira och ta reda på mer om henne och vad hon gillar. Hon vill också ha en så bra relation till sin nanny som hennes väninnor har. Men Alix blir nästan besatt. Hennes känslor för Emira börjar snudda vid förälskelse. När det sedan visar sig att Kelley och Alix har ett förflutet och en gemensam historia de berättat på helt olika sätt förändras allt.

Boken heter ”Such a fun age” på engelska.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar