torsdag 21 april 2022

"Livlina" av Happy Jankell

 

Liv är 22 år och lider av hälsoångest, något som började när hennes pappa dog. Hälsoångest benämndes tidigare som hypokondri och Liv gör ständiga kontroller av kroppen, panikgooglar sjukdomssymtom och besöker vården titt som tätt för att försäkra sig om att hon är frisk. Varje liten förändring i huden eller liten knuta på kroppen kan ge upphov till panikkänslor och dödsångest.  

Livs mamma och äldre systern Lina står varandra nära och släpper inte riktigt in Liv. Hon upplever att hon inte får tillträde till deras värld. Hon sitter med dem vid söndagsmiddagen men är inte helt med ändå. Det har även precis tagit slut med pojkvännen Yack eftersom Liv inte kunde få sig till att åka med honom och backpacka i Asien. Tyvärr fick hon inte ur sig det förrän på flygplatsen. Yack åkte och Liv blev kvar slaviskt följandes hans resa och vilka tjejer han träffar på sociala medier. Liv känner sig riktigt ensam och den enda hon kan prata med är Donya på caféjobbet.

För att dämpa ångesten över de kroppsliga symtom hon hittar och känslan av ensamhet använder Liv vårdappen CareCall när hon känner att vårdcentralen inte ger tillräckligt med hjälp. Via CareCall får Liv kontakt med läkaren Mårten som är generös med utskrift av piller och som tänder någon form av gnista. Han är dock dubbelt så gammal som Liv men det är inget som hindrar henne från att piffa till sig lite extra och ringa CareCall flera gånger för att få prata med just Mårten.

Liv borde egentligen, särskilt enligt systern Lina, ta tag i sitt liv nu. Hon är inte fjorton längre. Men Liv vet inte riktigt hur. Istället låter hon mest tiden gå och varvar caféjobb, kroppsundersökningar, lugnande tabletter, samtalsgrupp och efterforskningar om Mårten. Hur ska hon komma vidare i livet? Eller ska hon alltid stå och stampa och vänta på att livet ska börja på riktigt?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar