måndag 11 januari 2016

"När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer"När hundarna kommer" är inspirerad av en verklig händelse. När Jessica Schiefauer var yngre blev en ung pojke misshandlad i det lilla samhälle där hon bodde, och det gick så illa att pojken avled av sina skador. Händelserna i denna bok är alltså inte sanna men har inspirerats av något som hänt på riktigt. Författarinnans tanke med boken var att fokusera mer på gärningsmannen än vad som annars görs. Ofta skildras ju offrets perspektiv, alltså hur det går för offrets familj, nära och kära, efter att ett brott begåtts. Hur gärningsmannens omgivning påverkas är inte något som skildras lika ofta varför Schiefauer valde det perspektivet.

Boken handlar mycket om våld, vad det gör med oss, hur det påverkar oss och dess konsekvenser. Den utspelas i ett litet, trött och halvdött samhälle vid en sjö där det i princip inte händer någonting och alla unga går bara och väntar på att de ska kunna ta sig därifrån. När det väl händer något så händer det vid sjön. När man ska hänga med någon går man till sjön, när det är fest hålls den vid sjön. Det är också vid sjön Ester och Isak möts för första gången och drabbas av den där första, stora kärleken som liksom bara knockar en. Särskilt Ester blir nästintill helt besatt och vet inte hur hon ska klara att leva utan Isak.

Samtidigt börjar Isaks bror Anton bete sig lite konstigt, han börjar förändras. Han träffar en lite äldre kille som är väldigt verbal och bra på att uttrycka sina starka åsikter. Och han får stor makt över Anton och påverkar honom mycket. Anton börjar tycka likadant som honom, klä sig likadant och rakar av sig håret precis som den äldre killen gjort. Killen är väldigt våldsam och slår till och med Anton ibland, men det skrämmer ändå inte Anton. Han känner bara att han lever lite extra då på något sätt, han gillar att vara underlägsen.

En kväll är de nere vid sjön och allt går väldigt fel. Det är en tredje kille vid sjön och egentligen utan någon anledning alls börjar Anton och den äldre killen att slå på, sparka på och misshandla killen. Det är inte så att den äldre killen tvingar Anton till detta, han gör det av egen fri vilja. Han känner att just där och då är det slå och sparka han ska göra. De misshandlar killen riktigt rejält och lämnar honom liggande på marken. Den misshandlade killen avlider av sina skador och Anton kan ju inte neka till att han var med och bidrog till att en ung kille dog. Anton blir tagen in till polisen för förhör och detta påverkar ju såklart familjen och alla runtomkring dem. Allt rasar. Särskilt mamman blir extra påverkad och nästan apatisk. Hon orkar inte göra någonting och Isak får ta mycket ansvar hemma.

Samtidigt blir Ester bara mer och mer kär i Isak, men Isak känner snarare tvärtom. Hela hans värld har vänts upp och ner och han tycker bara att Ester blir alldeles för mycket. Hon är alldeles för klängig och alldeles för på.


Boken handlar alltså också om kärlek, den där första stora, och hur man ibland faktiskt nästan kan älska någon för mycket. Och sen då om våld och hur våld påverkar oss.

Jessica Schiefauer tilldelades Augustpriset i kategorin Bästa barn- och ungdomsbok 2015 för denna bok vilket var Jessicas andra Augustpris. 2011 fick hon även priset för boken "Pojkarna".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar