tisdag 26 januari 2016

"Som stjärnor i natten" av Jennifer Niven


Finch och Violet går på high school och de träffas för första gången på ett lite speciellt ställe, högst upp i klocktornet på deras skola. Den officiella versionen av detta möte är att Violet räddat Finch från att hoppa, och Violet blir betraktad lite som en hjälte på skolan. Men egentligen var det inte så. Det var tvärtom. Det var Finch som stoppade Violet från att hoppa från klocktornet, men ingen på skolan kan tänka sig att Violet skulle göra något sådant. Det är Finch som är skolans outsider. Det är Finch som kallas Freak.

Finch är alltså en speciell kille. Han har alltid fascinerats av döden och tänker varje dag på olika sätt som han kan tänkas komma att dö på, och han har stenkoll på statistiken när det gäller vilka sätt att ta självmord på som är vanligast. Finch lider också av någon form av störning som gör att han ibland måste gå in i sig själv och inte träffa andra. Det kan handla om att han måste sitta i sin garderob och inte gå ut under flera veckor, att han blir liggande på sängen och struntar i allt längelänge eller att han ger sig ut på långa, spontana springrundor för att springa ifrån olika obehagliga känslor. Hans mamma och hans två systrar tar inte så allvarligt på hans problematik. De tänker mer att det bara är sådan han är och att det inte går att göra något åt det. Alla samtal som kommer från skolan till deras telefonsvarare tar hans äldre syster hand om, bland annat samtalet om att han kastat en bänk mot en elev en gång, så mamman är ovetande. Pappan har tidigare slagit Finch men bor nu med sin nya familj i ett fint hus där syskonen tvingas äta söndagsmiddag varje helg under något tryckt stämning.

När det gäller Violet så har hon alltid varit den där populära tjejen. Hon var cheerleader, gick på fester och var utåtriktad och glad. Men så dog hennes storasyster i en bilolycka där Violet överlevde, och nu är hon ensam kvar. Systern och Violet hade tidigare en webbtidning som de arbetade med tillsammans men nu har hon helt tappat lusten att skriva. Hon har tappat lusten till allt och går bara väntar på att hon ska bli redo att ta tag i livet igen. Men hon orkar liksom inte. Hon går på sparlåga och längtar desperat tills när hon får ta examen och försvinna bort från allt. 

Finch och Violet träffas alltså helt oplanerat och åtminstone Violet tänker att hon inte kommer att ha mer med Finch att göra. Men de har geografi tillsammans och där ska de göra ett projekt där de ska ge sig ut i delstaten och upptäcka den tillsammans. Finch ser till att de får jobba i par med varandra, mot Violets vilja. De ger sig ut för att arbeta med projektet och får i början hålla sig till ställen som ligger på cykelavstånd då Violet vägrar att sätta sig i en bil efter bilolyckan. Motvilligt börjar Violet lära känna den Finch som finns där under ytan, Finch som finns under freak-fasaden, och även Finch hittar en annan Violet än den hon visar utåt.

Boken ger lite samma feeling som ”Förr eller senare exploderar jag” av John Green, så alla som gillar den har här något att gotta ner sig i. Det är romantik, det är roligt och det är sorgligt. Och det handlar även om att lära känna någon under ytan och komma under fasaden, att se bakom fördomarna. Boken finns även på engelska och heter då "All the bright places".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar