måndag 18 januari 2016

"Tredje principen" av Anna Jakobsson Lund


Denna bok är en svensk dystopi vilket inte är så himla vanligt. På senare tiden har det blivit riktigt populärt med dystopiska böcker och många av dem har även blivit film, som "Hungerspelen" och "Divergent". Grunden i dessa mörka framtidsskildringar är oftast densamma, hela världen har i princip gått under och samhället måste byggas upp på nytt. Så är det även i denna dystopi. Världen har rasat samman efter att vi har slösat alltför mycket på jordens resurser och helt enkelt betett oss dåligt såväl mot jordklotet som mot varandra. Långa krig har gjort så att länder har splittrats och ett nytt system är till slut tvunget att införas. Istället för att religion, ras och fördomar ska styra hur befolkningen ska delas upp och var man ska leva så står Systemet, som är ett slags avancerat datasystem, för rättvisan.

Världen är nu uppdelad i zoner och befolkningen delas upp efter vilka yrken och göromål de är lämpade för. Huvudstaden ligger i zon 1 och där har invånarna lite mer intellektuella och akademiska yrken och de har det även bra ställt medan det blir mer fattigt och primitivt ju längre ut från zon 1 man kommer. 

Som ni förstår fungerar ju ett sådant här system kanske bättre i teorin än vad det gör i praktiken. Människor är inte riktigt skapade för att styras på detta sätt, människor har en fri vilja. Därför har det också bildats en rebellisk grupp som kallas Motståndet som kämpar mot Systemet för friheten. Levis syster Lo är med i Motståndet. Själv vill Levi helst inte ha med Motståndet att göra efter att deras föräldrar dog i kampen för Motståndet. En morgon vaknar Levi upp och märker att Lo är försvunnen. Han hittar ett meddelande från henne där det står ungefär att "om du får det här meddelandet har något hänt mig". Hur negativt inställd Levi än är till Motståndet förstår han att han måste försöka rädda sin syster, och han tar sig in till huvudstaden för att skaffa hjälp. Det är inte helt riskfritt då det är förbjudet att resa genom så många zoner utan tillstånd, men Levi lyckas ta sig hela vägen.

I huvudstaden finns Ava som är rebell. Hon har ett sinne, alltså en speciell egenskap, och kan styra andras tankar. Tillsammans med en tjej som heter Leymah får hon i uppdrag att hjälpa Levi att rädda hans syster och samtidigt hålla Motståndets kamp levande.

Det som är lite extra skoj med den här boken är att man kan känna igen sig i miljöerna eftersom den mestadels utspelar sig i Sverige och Norden. De bor bland annat på ett ställe som heter Tivoli och tar sig över en bro som är alldeles förstörd där det tidigare fanns både bilväg och en järnväg vilken man förstår måste vara Öresundsbron. Sammanfattningsvis är detta en bra dystopi med de igenkännbara miljöerna som lite extra plus i kanten. 

"Tredje principen" är del ett i en trilogi (också det ganska vanligt bland dystopier...) och del två, "Aldrig ensamma", kom ut i november. Tredje delen får vi dock vänta på ett tag till.

Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar