måndag 15 februari 2016

"Jag, En" av David LevithanDavid Levithan skriver ofta böcker som utmanar vår syn på kropp, kön och sexualitet vilket även denna bok gör i högsta grad. Huvudpersonen i boken heter En. En är varken en hon eller han, kanske snarare en hen eller en själ utan en egen kropp. För En vaknar upp i olika personers kroppar varje morgon. Ibland är En en hejaklacksledare med vackert glänsande hår och långa ben, ibland är En en hårdrockare som lever på pizza och cola och hatar skolans idrott och ibland är En en tjej som funderar på självmord och bara bär svarta kläder. Så En har alltså ingen egen kropp utan lever i andras för en dag.

Det har alltid varit på det här viset och när En var liten var det inget konstigt. När man är liten har man ju inte direkt någon uppfattning om att saker och ting kan vara på andra sätt än man själv upplever dem. En trodde helt enkelt att det var normalt men kom mer och mer fram till, ju äldre hen blev, att det faktiskt inte var särskilt normalt. Men En har helt enkelt fått lära sig att leva med det.

Det första som händer när En vaknar är alltså att hen då måste se efter på sig själv om hyn är ljus eller mörk, om håret är långt eller kort, om hen är tjock eller smal eller är kille eller tjej. När detta är utrett gäller det att ta sig igenom en dag som denna person på mest smärtfria sätt. För det här med att komma fram till vilken kropp man är i är det minst svåra. Det svåra är att anpassa sig till det sammanhang man hamnat i med nya situationer, nya relationer, ny familj, nya kompisar, ny pojk- eller flickvän. Ibland är det lättare, ibland inte särskilt lätt. Ibland är det en familj som lämnar sitt barn i fred, ibland är det en familj som vill ha stenkoll på precis allt. Ibland kan En bara ligga och sova en hel dag i princip utan att behöva träffa någon, ibland måste hen ta sig till skolan och träffa i princip alla som personen vars kropp En befinner sig i känner vilket ju såklart är en stor utmaning.

Man kan tänka att det här med kärlek kanske inte riktigt är en bra idé när man har det som En har det, och En har inte heller funderat på det särskilt mycket. Men så en dag händer det. En befinner sig i kroppen på Justin, en kille som inte riktigt tilltalar En. Han gillar helt enkelt inte den person som Justin verkar vara i vanliga fall. Justin har en flickvän, Rhiannon, som En blir helt och hållet jätteförälskad i. De rymmer från skolan tillsammans, skolkar sista lektionerna och hänger vid havet hela eftermiddagen. Rhiannon tror ju hela tiden att det är just Justin som hon umgås med. Dock känner hon sig något misstänksam eftersom Justin inte brukar göra sådana saker, men hon säger ingenting eftersom hon inte vill förstöra den underbara dagen,

Nästa morgon vaknar En upp som Leslie som tydligen har försovit sig och har en skrikande mormor över sig som tjatar om att hon måste stiga upp för att inte komma för sent. Och En kan inte glömma tjejen från dagen innan. Så hur ska hen göra nu? Släppa sitt livs kärlek? Eller försöka kämpa för den och komma på att sätt för dem att få vara tillsammans? Kan kärleken övervinna allt?

Boken finns även på engelska och heter då "Every day". Det finns även en del två, där vi istället får följa Rhiannons perspektiv, som heter "Another day" och som kommer ut på svenska som "En annan" i vår.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar