måndag 29 februari 2016

"Jag var här" av Gayle FormanCody och Meg är bästa vänner och de är den där sortens vänner som berättar allt för varandra. Tror Cody i alla fall. Hon blir både chockad och såklart väldigt ledsen när hon nås av beskedet att Meg, hennes allra bästa vän, har tagit livet av sig ensam på ett hotellrum. Dagen efter Megs död får Cody även ett mail, ett mail som Meg skickat ut till henne, sina föräldrar och polisen. I mailet försäkrar hon dem om att detta var något hon var tvungen att göra. Det var ett beslut som växte fram under en lång tid och att det var något hon bestämde själv. Ingen av dem har någon skuld i att det blivit som det blivit. Cody förstår ingenting, hon fattar inte alls varför Meg skulle vilja dö. Meg har uppenbarligen undanhållit en stor del av sina allra viktigaste, innersta tankar. Samtidigt som Cody känner sig helt förkrossad över att Meg inte finns bland dem längre så känner hon sig samtidigt sviken. Varför kunde inte Meg anförtro sig åt henne?

Cody bor tillsammans med en mamma som inte beter sig direkt som man tänker att en mamma ska göra och hellre vill vara som hennes kompis medan Meg levde ett idylliskt familjeliv med mamma, pappa och en lillebror. Cody har alltid känt sig mer hemma och som en del i en familj hemma hos dem än hemma hos sig själv, och det är med dem hon åkt på utflykter och semestrar. Nu ber Megs föräldrar Cody att göra det som de själva inte förmår sig att göra, att åka till Megs studentrum som ligger i en stad en bit därifrån och samla ihop och sortera hennes tillhörigheter.

Cody och Meg pratade alltid om att de skulle flytta iväg tillsammans och plugga på college, men när det väl var dags så flyttade Meg själv och Cody blev kvar. Det där självklara som de hade mellan varandra var inte lika självklart längre, de började glida ifrån varandra på grund av avståndet och allt det som de inte längre upplevde tillsammans. Codys besök hos Meg var sporadiska och de tillfällen hon var där blev inte riktigt som hon tänkt och föreställt sig. Och nu måste hon alltså åka tillbaka för att sortera det liv Meg hade där, ett liv Cody inte riktigt hade koll på. Väl där upptäcker hon ännu mer av Megs universitetsliv som hon inte har berättat om. Hon träffar Megs rumskamrater som är speciella människor som röker på och är lite bohemiska, en sort som inte riktigt finns i deras stad. Hon träffar också på en kille som hon stör sig på från första stund. Han heter Ben, har en gitarr och har uppenbarligen krossat Megs hjärta. Cody kommer även över Megs dator där det finns en krypterad, hemlig fil som hon får hjälp med att öppna. I den finns information om hur det gått till när Meg tagit beslutet att ta sitt liv, och denna information gör att allt Cody trodde att hon visste om Meg plötsligt känns osäkert.

Boken finns även på engelska och heter då "I was here".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar