måndag 17 augusti 2020

"Säg inget om Lydia" av Celeste Ng

Säg inget om Lydia

Den kinesisk-amerikanska familjen Lee lever villaliv i en liten amerikansk stad på 1970-talet. Pappa James föräldrar kom till USA från Kina och James högsta önskan är att passa in, något som han inte känner sig göra någonstans. Mamma Marilyns dröm är att bli läkare och hon började även utbilda sig till detta i ungdomen, ensam bland männen. Men så träffade hon James, fick barn och lade sin dröm på hyllan. Storebror Nath känner att han aldrig kan göra sin pappa riktigt nöjd trots att han blir antagen till Harvard och lillasyster Hannah lever ett nästintill osynligt, iakttagande liv i familjen. 16-åriga dottern Lydia är familjens hopp, föräldrarnas ögonsten. Mamman drillar henne hårt för att hon ska få utmärkta betyg och kunna ta över hennes krossade läkardröm utan att egentligen fundera över om detta är vad Lydia vill. Pappan ser ett hopp i att Lydia är omtyckt och har många vänner som hon spenderar kvällarna med att prata i telefon med.

En morgon kommer Lydia inte ner till frukosten och hennes säng verkar inte ha använts under natten. Hon är inte i skolan och ingen vet vart hon har tagit vägen. Polisen kopplas in och familjens stabila grund skälver till. Något senare hittas Lydia drunknad i den närliggande sjön och familjen rasar.

Lydia skulle aldrig begå självmord, någon annan måste vara inblandad. Nath är övertygad om att Jack som bor på samma gata är skyldig, eller åtminstone inblandad på något sätt. Nath har sett Lydia åka omkring i hans bil, något som inte föräldrarna vet om, och Nath vet att Jack inte är att lita på. Han är inte en person som skulle bli ihop med någon som Lydia, han måste haft någon annan avsikt med deras träffar.

I boken får vi i tillbakablickar veta vad som hänt tidigare, vad som påverkat familjemedlemmarna. Hur mamman försvann under flera månader när Lydia och Nath var små för att sedan ännu en gång ge upp sin dröm, denna gång för gott. Hur pappan gick på en skola där han var den invandraren. Hur mamman gjorde allt för att slå sig fri från sin egen mamma, den perfekta hemmafrun. Boken handlar även om hur lite föräldrar egentligen vet även fast de tror sig känna sina barn, hur tonåringar inte delar med sig av sin hemliga värld. Det är smygrasism, livsmål, prestationskrav och familjedynamik och en noga uppbyggd drömvärld som rasar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar