måndag 1 februari 2016

"Kanske är det allt du behöver veta" av E. Lockhart


Cadence kallas för Cady och är 17 år. Hennes familj är perfekt. Alla är långa, atletiska och lyckade. Ingen är misslyckad på minsta sätt. Åtminstone inte utåt. Familjen äger en ö där de har tillbringat sina somrar så länge Cady kan minnas. Hennes mormor och morfar har bott i ett av de stora husen, hennes mamma och mammans två systrar har även de varsitt hus. De har också eget tjänstefolk som hjälper dem att laga mat och sköter om trädgården. Hela somrarna har varit som stora släktfester med mostrar och kusiner på ön. Cady är även det första barnbarnet och alltså den som ska ta över ön och familjens förmögenhet så småningom.

Cady och hennes nästintill jämnåriga kusiner Johnny och Mirren har alltså alltid tillbringat somrarna ihop. Den åttonde sommaren dyker även Gat upp. Johnnys mamma har träffat en ny man och Gat är hans son. Med Gat med i gänget bildar de Lögnarna, en oskiljaktig grupp som umgås varenda sommar. Under året hör de knappt av varandra men det är inget konstigt med det. På somrarna är det bara de och inga andra. Cady älskar att vara på ön under somrarna, leva sommarlivet och umgås med Lögnarna. Och hon älskar Gat.

Men den femtonde sommaren händer något som gör att Cady efteråt drabbas av en hemsk, smärtsam och kronisk huvudvärk som hon måste ta starka mediciner för. Hon minns ingenting av vad som kan ha hänt och det enda hon har fått berättat för sig är att hon hittades i vattnet. Annars vill ingen berätta något alls. Enligt hennes mamma är det för att läkaren säger att det är mycket bättre om hon minns själv utan påverkan från andra. Cady är inte på ön den sextonde sommaren, men den sjuttonde sommaren är hon tillbaka och försöker minnas vad som hänt genom att återkalla gamla somrar och minnas dem bit för bit. Somrar då allt var glatt och underbart enkelt. Men den femtonde sommaren förblir ett svart hål. Nu efter den femtonde sommaren är allt förändrat. Förutom att Cady på något sätt blev skadad och fortfarande lider av sin hemska migrän och konstiga minnesbilder så viker resten av familjen undan och beter sig lite mystiskt. Ingenting är riktigt som det var de andra soliga och bekymmerslösa somrarna. Lögnarna är inte desamma och det känns som att hela familjen på något sätt gått sönder.

Så Cady försöker alltså saktasakta nysta upp sina minnen och lägga ihop dem för att få en bild av vad som egentligen hände den där femtonde sommaren, vad som gjorde att allt blev som förändrat och inget skulle bli som vanligt igen. Medan hon minns gamla somrar förstår hon även att allt kanske inte var så perfekt som hon tidigare mindes det. Under ytan finns problem som hon inte förstod när hon var yngre och mitt uppe i sitt sommaräventyr. Bilden av vad som hände den femtonde sommaren växer också sakta fram i Cadys medvetande. Det är riktigt spännande och slutet är oväntat. 

Om du vill läsa boken på engelska så finns den också på bibblan och heter ”When we were liars”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar