torsdag 16 juni 2016

"Everything, everything" av Nicola Yoon


Maddy är 17 år gammal och har inte lämnat huset sedan hon var liten bebis. Anledningen är att hon har en sjukdom som i princip gör att hon är allergisk mot världen. Så fort hon vistas utanför sitt hus riskerar hon att drabbas av sjukdomar som är livshotande för henne. Hon har alltså befunnit sig i sitt hus sedan hon var några månader och hennes pappa och bror dog i en olycka. Kort efter det drabbades hon av olika sjukdomar som fick hennes mamma att misstänka att allt inte stod rätt till. Sedan dess bor hon skyddad i sitt hus och träffar bara sin mamma och sin sjuksköterska Carla som ser till att hon får i sig alla de mediciner som hon ska ta varje dag.

Maddy pluggar på distans via nätet. Ibland får hon besök av lärare som går igenom en särskild ritual så att alla partiklar utifrån ska försvinna samt får stå i en luftsluss i en timme innan de får träffa henne. På kvällarna äter hon med sin mamma, har filmkvällar eller spelar deras egen version av Alfapet. Hon är ensam men känner sig inte ensam. Hon flyr in i böckernas värld och lever livet genom dem medan hon drömmer om att kunna bli arkitekt.

En dag tittar Maddy ut genom fönstret och ser att en ny familj flyttar in i grannhuset. Det är en mamma, en pappa, en tjej och en kille i hennes egen ålder. Killen heter Olly och är helt klädd i svart, och Maddy blir nyfiken på honom. Deras blickar möts genom fönstret och Maddy känner att de delar något speciellt.

Genom fönstret ser Maddy hur familjen lever sitt liv, hur Olly tillbringar mycket av sin tid på husets tak när han inte försöker skydda mamman och systern från den alkoholiserade pappan. Det visar sig även att Ollys fönster är mittemot Maddys och de börjar kommunicera genom att mima eller teckna med händerna tills de byter mailadresser och börjar chatta hela kvällarna istället. Till slut hjälper Carla dem så att de kan träffas utan mammans vetskap. De får träffas men inte röra vid varandra eller ens komma nära varandra utan de står i varsin ände av rummet. För Maddy är detta det närmaste hon har kommit någon och hon fylls av en längtan att komma ännu närmare. Hon vet inte riktigt vad som händer om hon vistas utanför huset. Hennes huvud kanske exploderar. Eller hennes lungor. Eller kanske hennes hjärta. Men nu vill hon ut till världen utanför. Hon vill ut till Olly.

Boken kommer ut på svenska i höst och heter då "Ingenting och allting".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar