tisdag 12 september 2017

"Everything beautiful is not ruined" av Danielle Younge-Ullman

Bildresultat för everything beautiful is not ruined

Utan att riktigt veta hur det gick till befinner sig Ingrid mitt ute i den kanadensiska vildmarken tillsammans med ett gäng problemungdomar på ett överlevnadsläger. Hon känner att hon verkligen inte passar in, för hon har ju inga sådana problem. Hon har inte missbrukat droger, hon har inte växt upp i ett våldsamt hem, hon har inte gått igenom sådana trauman som en del av de andra ungdomarna har. Hon är enbart där eftersom hon så hemskt gärna vill gå på en musikskola i London och hennes mammas krav var att hon skulle vara med på överlevnadslägret. Ingrid har dock inget minne av att det var såhär det såg ut på bilderna i den glassiga broschyren. Där fanns det bekväma stugor och toaletter. Nu tvingas de sova i tält som de själva får sätta upp utan hjälp från ledarna, de får uträtta sina behov i skogen och packningen de tagit med sig sorteras noggrant och mycket av det Ingrid har i sin ryggsäck sorteras bort. Det visar sig även att de inte alls ska få åka med den jeep som kommer körande och som Ingrid ser som deras räddning. Istället ska de gå till den första lägerplatsen bärandes på all sin packning plus mat som de fått uppdelad mellan sig. Ingrid skriver arga brev till sin mamma där hon undrar om mamman kanske faktiskt visste att det skulle bli såhär, att de bekväma stugorna inte existerade och att Ingrid skulle få utmanas mer än hon var beredd på.

Ingrid hade en speciell uppväxt med sin mamma som var en känd operasångerska. De reste runt över hela Europa och mamman sjöng på alla de största operascenerna. Livet var speciellt, men Ingrid älskade det. Men mamman sjöng för mycket och misshandlade sin röst vilket ledde till att det värsta tänkbara för en sångerska hände, mamman tappade sig sångröst. Plötsligt kunde hon inte sjunga längre. Trots operationer fick hon aldrig tillbaka den röst hon hade och karriären fick avbrytas. Ingrid och mamman flyttade till Kanada för att börja ett vanligt Svenssonliv där mamman skaffade ett vanligt jobb, Ingrid fick gå i vanlig skola och de begravde allt som hade med det förflutna att göra. Sedan dess har de aldrig pratat om tiden i Europa och de pratar aldrig om musik och lyssnar knappt ens på musik. Den delen av deras liv är helt raderad.

Berättelsen växlar mellan Ingrids uppväxt från det att hon var liten fram till nuet och Ingrids upplevelser ute i vildmarken. Vi får veta hur det var att växa upp på turné, hur vardagen senare slog hårt mot både Ingrid och mamman, hur Ingrid fick anpassa sig till skolan och hur hon fick ta hand om sin mamma, hur en man kom in i mammans liv och hur en roll i en skolmusikal fick mycket att förändras. I den parallella berättelsen ute i vildmarken blir det bara värre och värre och Ingrid undrar hur hon ska stå ut med de andra deltagarna, sina ständigt blöta och smutsiga kläder, ledarna som aldrig vill hjälpa till utan hela tiden låter deltagarna lära av sina misstag, bärandet av tung packning och så småningom otympliga kanoter och det faktum att de inte kan ta en varm dusch eller får använda en vanlig toalett. Medan Ingrids upplevelser under uppväxten målas upp får vi mer och mer insikt i att hon har mer gemensamt med övriga deltagare på lägret än hon tror eller vill inse, och att hon kanske faktiskt passar in i övriga gruppen ändå.

Boken kommer på svenska i oktober och heter då ”Allt det vackra är inte förstört”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar