tisdag 19 juni 2018

"Kalla det vad fan du vill" av Marjaneh Bakhtiari

Bildresultat för kalla det vad fan du vill

Familjen Irandoust lämnar Irak för att flytta till Sverige och de har höga förväntningar på sitt nya liv i det nya landet. De är ju bra människor med bra utbildning så allt borde rimligtvis gå bra. Men väl i Sverige märker de att det kanske inte är så lätt att få det bra som de trott. Plötsligt betraktas de som invandrare och inte utvandrare som de själva tycker att de är. Pappan är förläggare och poet och mamman är kärnfysiker, men det är det ingen som bryr sig om i Sverige. Det verkar inte som att någon vill använda deras kompetens här så pappan blir pizzabagare och taxichaufför medan mamman börjar jobba på förskola. Pappan biter sig kvar i det förflutna och har svårt att acceptera sin nya tillvaro medan mamman gör allt för att bli så svensk som möjligt och studerar hur svenskar beter sig och pratar. Ofta kommer hon med frågor till barnen som hon vill att de ska hjälpa henne att reda ut, vilket inte är helt uppskattat. Hon vill till exempel väldigt gärna lära sig när man egentligen säger tack och när man säger tack tack.

Boken handlar dock mest om dottern Bahar som helt inte vill ha med frågor om etnicitet och integration att göra. Hon vill bara vara en helt vanlig skånsk tjej som bor i Malmö. Bahar har väldigt starka åsikter och är verkligen inte rädd för att uttrycka dem. Hon bestämmer sig för att börja bära slöja vilket inte uppskattas av föräldrarna. Hennes pojkvän Markus och är så skånsk man kan bli och hans föräldrar tycker att det är så himla mysigt och exotiskt med det mångkulturella och vill gärna få Bahar att vara mer icke-svensk än vad hon egentligen är. Markus farfar är däremot en bitter farbror som inte alls gillar alla de där nya svenskarna och skyller i princip allt dåligt på dem.

Det är en bok om en ny familj i ett nytt land och hur de anpassar sig till det svenska och skaffar sig ett nytt nätverk runtomkring sig uppbyggd av korta kapitel med scener ur familjens liv, ofta komiska sådana. Med humorns hjälp får vi veta hur det kan vara att växa upp i Sverige som andra generationens invandrare med alla fördomar och all oförståelse som finns i samhället.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar