måndag 8 juni 2020

"En enda gnista" av Jodi Picoult

bokomslag En enda gnista

Vi befinner oss i Mississippi, USA, och på delstatens enda abortklinik har en man med ett skjutvapen tagit gisslan. Utanför samlas polis och journalister tillsammans med de abortaktivister som alltid står och bevakar klinikens ingång med plakat och arga röster som ropar ”Mördare!” till kvinnorna som går in på kliniken. Gisslanförhandlaren Hugh har telefonkontakt med mannen på kliniken och försöker så gott han kan få honom att släppa sin gisslan innan fler människoliv går till spillo.

Boken börjar klockan fem på eftermiddagen när gisslan redan befunnit sig på kliniken i flera timmar, och sedan får vi i omvänd kronologisk ordning veta bakgrunden till händelsen bak till klockan åtta på morgonen. Vi vet alltså redan från början att en gisslan finns inne på kliniken. Vi vet att mannen med vapnet heter George Goddard och har en dotter som varit på kliniken för att genomgå en abort. Vi vet att minst en person är död. Timme för timme får vi även veta vilka händelser som ledde fram till denna hemska situation.

En av personerna som befinner sig inne på kliniken är Hughs tonåriga dotter Wren. Egentligen borde Hugh inte alls förhandla om gisslan då han har personligt intresse i situationen, men han kan inte förmå sig till att inte göra det. Trots att han vet så säger han inte något till sin chef. Även Joy som känt sig tvungen att abortera sitt barn eftersom hon aldrig skulle ha råd att ta hand om en baby finns inne på kliniken. Där befinner sig också abortaktivisten Janine som är under cover med syfte att försöka sätta dit personalen, den gravida sjuksköterskan Izzy som är helt övertygad om att det aldrig kommer att funka med hennes pojkvän på grund av deras helt olika ekonomiska bakgrund och Dr Ward som trots att han är djupt troende vigt sitt liv åt att hjälpa kvinnor att få bestämma över sin egen kropp trots mordhot och våldsamheter från abortaktivister över hela landet.

Boken ger en inblick i ett USA där det finns delstater som ser ett embryo som en individ redan vid befruktningen varför en 17-åring som desperat gjort abort med hjälp av piller hemma kan bli dömd för mord och fängelse i 20 år. Ett USA där en dotters abort kan leda till att en man skjuter sig in på en abortklinik ute efter hämnd. Ett USA där kvinnans rätt till sin egen kropp inte är självklar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar