måndag 14 september 2020

"The gravity of us" av Phil Stamper

 The Gravity of Us - Phil Stamper | Science Fiction Bokhandeln

Cal bor i New York i det Brooklyn han älskar. Hans bästa kompis (och före detta flickvän) Deb bor i samma hus och hans högsta dröm är att bli journalist, en journalist som gör skillnad. Han har redan ett väldigt välbesökt konto på appen FlashFame där han filmar och rapporterar om aktuella händelser. Den allra största händelsen just nu som alla pratar om är avslöjandet av de astronauter som ska ingå i NASA:s projekt Orpheus V som ska skicka en expedition till Mars. Cal känner sig dock inte helt bekväm med att rapportera om denna nyhet, trots dess enorma aktualitet, eftersom hans pappa är en av de möjliga kandidaterna.

Hemma bråkar hans föräldrar konstant och när pappan får beskedet att han faktiskt är en av de utvalda astronauterna blir det inte bättre. Det är pappans största dröm, en chans han verkligen inte kan missa. Det innebär dock att hela familjen måste lämna Cals älskade Brooklyn med kort varsel och flytta ner till Texas för att vara nära NASA i Houston. Varken mamman eller Cal är särskilt nöjda med detta. Cal måste lämna Deb och det är inte ens säkert att han kan fortsätta med sina stories på FlashFame. NASA har ett avtal med StarWatch, som gör en serie om astronauternas liv, och har ensamrätt på att rapportera kring detta. Cal känner det som att hela hans liv rasar samman.

Väl framme i Texas märker de att NASA försökt bygga upp någon slags illusion om det glada 60-talet med väldigt retro inredning i husen. De får också nästan direkt känna på hur StarWatch inte drar sig för någonting och inte funderar det minsta över eventuella intrång i privatlivet, bara det blir bra tv. Trots att StarWatch hotar med rättsliga åtgärder bestämmer sig Cal nästan direkt för att han ska fortsätta filma stories i appen för att visa vad som egentligen händer bakom kulisserna.

Bland de andra astronautfamiljerna finns familjen Tucker där mamma Grace är pilot. De verkar vara den perfekta familjen men när Cal börjar umgås med Kat och Leon, som är i hans ålder, märker han att det finns mycket under den perfekta ytan som inte allmänheten vet något om. Han fastnar också direkt för Leon, det är något med hans varma leende och avslappnade sätt. Det känns som att Leon är den enda som riktigt förstår honom.

Trots alla svårigheter är Cal alltså fast besluten att fortsätta filma och avslöja de hemligheter både StarWatch och NASA undanhåller astronautfamiljerna. Helst ska han göra detta utan att såra någon i sin närmaste omgivning. Kanske går det att hålla liv i FlashFame-kontot även fast han befinner sig långt ifrån Brooklyn. Kanske kan Cal, eventuellt, trivas i Texas ändå. Men hur blir det då med hans löfte till Deb om att flytta tillbaka till Brooklyn så fort som möjligt. Hur ska han kunna säga nej till henne? Och annars, hur ska han kunna lämna Leon?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar