måndag 16 november 2020

"Jag händer jämt" av Emma Rävås

Andrea bor med sin pappa medan hennes lillasyster Isabelle bor med mamman. De fick välja när föräldrarna skilde sig och nu är det bara så. Även fast mamma säger att deras hem är lika mycket Andreas så känns det inte så. De talar inte om när portkoden byts och när Andrea är där känner hon sig som en gäst. Samtidigt har Isabelle inte umgåtts med pappan själv på flera år.

Andrea känner att hon förlorat alla sina framtidsdrömmar och all sin energi. Hon är 20 år men hänger ändå mest med sin syster och hennes kompisar när hon inte ligger i soffan eller sängen och låter tiden gå. Hon vet inte vad hon ska göra med sitt liv och hon klarar inte av att andra, främst mamman, tjatar om att hon borde plugga eller i alla fall göra NÅGOT. Andrea vill också göra något. Men hon vet inte vad. Och hon orkar inte.

I nian blev Andrea tillsammans med Hedvig som var några år äldre. Konstnärliga Hedvig som var spännande och en frisk fläkt. Hedvig som inte kunde få nog av Andrea. Men något hände. Förhållandet blev destruktivt. Andrea mådde inte bra. Men exakt vad som hände får vi inte veta direkt. Vi vet bara att Andrea har förändrats och blivit någon annan, en person helt utan drömmar och mål långt från den person hon var när hon träffade Hedvig.

I vartannat kapitel får vi följa vad som händer Nu när Andreas liv går lite på sparlåga och Då när hon var tillsammans med Hedvig. Kapitel för kapitel får vi veta vad som egentligen hände i förhållandet med Hedvig och vad som ledde till att Andrea hamnade där hon är idag, och samtidigt hur livet fortsätter för Andrea. Hur hon försöker gå vidare, ta sig framåt och hitta sitt gamla jag. Det gamla jaget som hade ambitioner och skulle plugga till jurist. Det gamla jaget som hade drömmar och trodde på sig själv. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar