torsdag 17 mars 2022

"Tidsfördriv" av Matilda Gunnarsson Rathsman

 

Det är 365 dagar kvar till Mys dödsdag och det firas ordentligt. My lever i ett samhälle som liknar vårt men där födelsedagar inte är viktiga. Alla vet istället när de ska dö och vad som kommer vara deras sista syn, och varje levelsedag firas som vi firar födelsedagar. My har den stora oturen att hon inte kommer bli särskilt gammal, hon är bara 17 år nu. Många försöker lura döden genom att försöka befinna sig på ett säkert ställe på dödsdagen för att slippa dö, eller tvärtom ta livet av sig innan den rätta dödsdagen. Men hur man än gör går det inte att smita från sin dödsdag, döden kommer alltid ikapp.

Mys morfar dog innan det datum han sagt till familjen och alla säger att han ljög om datumet. Men tänk om han inte gjorde det? Tänk om det ändå går att lura döden? När My träffar Theodor Ed med den röda regnrocken får hon ännu mer att tänka på. Han verkar inte följa några regler och får henne ännu mer att fundera på om dödsdatumet inte är så definitivt ändå. Mys kompis Märta, som inte berättat sitt dödsdatum för någon, vill såklart också hitta ett sätt för My att leva vidare men hon varnar My för att hänga mer med Theo. Theo med de gröna ögonen, de ögon som påminner väldigt mycket om de ögon My vet kommer att vara hennes sista syn.

Samtidigt som dödsdagen närmar sig fortsätter livet som vanligt. De går i skolan, hänger med kompisgänget, bråkar med föräldrar och planerar studenten. Men klockan tickar närmare och närmare. Hur lever man sitt liv när man är 17 år och det bara är ett år kvar? Hur hanterar man att de flesta kompisar kommer att få fortsätta sina liv tills de är gamla? Kommer My hinna allt hon vill göra innan hon dör?

Boken har tilldelats utmärkelsen ”Hjärtans Fröjd” för Sveriges bästa ungdomsbok 2021.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar