måndag 21 november 2016

"Störst av allt" av Malin Persson Giolito

Bildresultat för störst av allt

Maja bor på Djursholm och går i Djursholms allmänna gymnasium. Hennes föräldrar är rika och hon är den duktiga tjejen som har bra betyg i skolan. Maja har en liten syster som hon avgudar, en bästis som hon kan lita på och pojkvännen Sebastian som hon älskar. På skolan är de flesta som Maja, de har rika föräldrar och bor i stora fina hus. På sommaren har de fester där spriten och drogerna flödar och de åker ner till Medelhavet och bor på Sebastians pappas båt. Men händelser under sommaren innan sista året i gymnasiet gör att saker och ting förändras. Saker finns gömda och dolda under ytan, det utåt perfekta kanske inte är så perfekt. 

I början av boken sitter Maja häktad. En skolskjutning har skett på hennes gymnasium och nästan alla hennes klasskompisar är döda. Hon stod mitt bland skjutna klasskompisar och lärare utan en skråma på kroppen. Alla säger att hon är skyldig, hon och Sebastian planerade detta tillsammans. Hon sköt både sin bästa vän och Sebastian. Detta är vad alla tror, eller vad alla tror att de vet, och det är vad som basuneras ut i media. Maja: rikemansdottern som kallblodigt sköt sina klasskamrater. 

Nu är det dags för rättegång och sanningen ska avslöjas. Eftersom Maja är rik har hon såklart även tillgång till de bästa advokaterna som ska försvara hennes sak, som ska försöka få det att framstå som att Maja inte var medveten om vad hon gjorde och att Sebastian var hjärnan bakom det hela. De menar att Maja bara försökte rädda de andra genom att oskadliggöra Sebastian. Men Maja är inte helt övertygad om hur bra hennes advokater är. Hon tycker mest att hon ser igenom dem och hon tror inte riktigt att deras försvar ska hålla. Vad kommer att hända då? Kommer hon aldrig att få komma ut igen?

Samtidigt som vi får följa med under rättegången, hur åklagaren lägger fram bevis och hur Majas advokater lägger fram motbevis, får vi också följa med bakåt i tiden. Vi får veta vad som ledde fram till att Maja plötsligt stod mitt i ett klassrum med ett vapen. Vi får veta hur pojkvännen Sebastian var och hur hans riktigt rika pappa alltid såg honom som ett misslyckande, hur han aldrig kunde vara bra nog eller duga. Vi får träffa Samir, som är det enda överlevande vittnet, som pendlade till och från Tensta två timmar varje dag för att han fått chansen att bli det hans föräldrar inte kunnat i det nya landet. Vi får träffa struliga Dennis som antagligen var mycket äldre än 18 med billiga kläder och skumma kontakter som absolut inte passade in bland alla perfekta Djursholmsungdomar. Och vi får lära känna Majas bästa vän Amanda. Amanda som kunde vara ytlig och jättejobbig men som Maja ändå älskade och aldrig i livet skulle skjuta.

Detta är en väldigt intressant, skrämmande och spännande bok. Man undrar hur det här har kunnat hända, hur kan något så ofattbart ske? Det känns också väldigt nära, det kan hända var som helst och närsomhelst. Här går det inte att skylla på till exempel en taskig bakgrund, mobbing eller våldsamma dataspel. Ungdomarna är precis som vem som helst och detta gör berättelsen än mer skrämmande. 

Boken utsågs precis till 2016 års bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademin.


/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar