måndag 7 november 2016

"Only ever yours" av Louise O'Neill

Bildresultat för only ever yours

freida och isabel har varit bästa vänner sedan deras designdatum. De lever i en värld, en framtidsvärld, där tjejer inte föds naturligt längre utan skapas på konstgjord väg och designas för att bli så perfekta som möjligt. De kallas eves och går i skolan från deras fjärde år tills de fyller 17 och då ska de vara redo att passa in i en av de tredjedelar som unga kvinnor delas in i. Antingen blir man en companion, en concubine eller en chastity. Det är arvingarna, som männen som fötts ute i den riktiga världen under samma år som tjejerna designades kallas, som avgör i vilken tredjedel tjejerna hamnar. Alla tjejerna ingår i ett rankingsystem där de rankas efter hur perfekta de är och de tio bäst rankade är de som har chans att få gifta sig med varsin arvinge och bli en companion. En companions enda uppgift är att tillfredsställa mannen och föda honom så många söner som möjligt. En concubine kan man säga är en prostituerad som även hon har som främsta uppgift att behaga mannen. De som varken blir companions eller concubines blir en chastity som har som uppgift att lära tjejerna på skolan hur man ska bli en så perfekt companion som möjligt.

Livet på skolan går alltså ut på att lära sig att bli en perfekt companion. Alla tjejer går omkring i perfekt makeup, höga klackar och snygga kläder och jämför sig ständigt med varandra och det är mycket skitsnack bakom ryggarna. I undervisningen ingår att två av dem får står framför klassen då och då och bedömas efter utseende, och ibland spelar de ett slags digitalt spel som heter "Your face or mine" som går ut på att rösta på den som är snyggast. De utspelar en ständig kamp för att hålla sig på sin idealvikt och varken bli för tjock, som är en riktigt stor synd, eller för smal. De har orimligt höga krav på sig att alltid vara superperfekta. 

Precis inför sista året på skolan har isabel, som alltid varit nummer 1, gått upp i vikt och ingen förstår varför och föraktar henne för att hon gett efter för frestelser. Hon har även slutat att umgås med freida. Hon svarar inte på freidas förfrågningar om videochatt och hon får ingen kontakt. Samtidigt har freida fått problem med att sova och har nästintill utvecklat ett beroende av Sleep sound som är ett slags sömnpiller. freida faller för grupptrycket och väljer att inte komma till isabels hjälp. Istället sitter hon med megan, megan som nu blivit den nya nummer 1, och hennes hov och föraktar isabel när hon tar mat från Fat girl-buffen istället för den med noll kalorier som hon borde satsa på.

Man kan säga att detta är en dystopisk framtidsskildring. Den är hemsk och den är intressant och tar upp frågan om hur vi i dagens samhälle fokuserar mycket på utseende och hur män och kvinnor ska vara, det är mycket yta. Och det handlar också om hur elaka tjejer kan vara mot varandra. Det är en mörk berättelse som många gånger får läsaren att må dåligt. Den som berättar är freida och vi får hänga med in i hjärnan på henne och hur hon tänker, hur hon blivit indoktrinerad och hjärntvättad och verkligen försöker leva upp till de omöjliga kraven att vara perfekt. För inte ens de som är skapade och designade för att vara perfekta är perfekta. Det finns alltid utrymme för förbättring som lärarna på skolan säger. De kommer aldrig uppnå den mest perfekta perfektheten. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar