måndag 6 november 2017

"Norra Latin" av Sara Bergmark Elfgren

Bildresultat för norra latin sara

Tamars högsta dröm är att bli skådespelerska. Hon bor i Östersund och är med i en teatergrupp men har större ambitioner än så. När gruppen går och ser Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” förälskar hon sig totalt i skådespelerskan Soraya Ghanbari och efter lite research får hon veta att Soraya gått på gymnasiet i Stockholm, på teaterprogrammet på Norra Latin som har riksintag. Tamar bestämmer sig för att hon också ska gå där, till varje pris, och från och med då består hennes liv till stor del av att plugga för att skaffa sig de betyg som krävs för att komma in på drömskolan. Clea har istället vuxit upp i Stockholm med en mamma som är skådespelerska och har hängt på teatrar och filminspelningar sedan hon var liten och även haft en del roller. Det är bestämt sedan länge att Clea ska bli skådespelerska, något annat finns inte. 

Tamar och Clea börjar i samma klass på teaterprogrammet på Norra Latin. Tamar känner inte någon och har lämnat familj och vänner kvar i Östersund medan Clea redan har sitt crew i klassen. Något oväntat dyker även Tim Helander upp på uppropsdagen. Tim vars pappa Jack är känd skådespelare och ofta spelar bad guy i filmer, Tim som också alltid haft sin framtid inom skådespelarbranschen, Tim som Clea umgicks med mycket när de var mindre och som både är snygg och charmig precis som sin kända pappa. Clea sveps med av Tim och de blir tillsammans. Men Clea förstår sig inte riktigt på Tim. Han har humörsvängningar, går ut på promenader om nätterna utan att säga vart eller varför och beter sig allmänt konstigt. Hon bestämmer sig ändå för att försöka vara en förstående och stöttande flickvän och gräver ner sina misstänksamma tankar så gott det går.

Tamar känner sig ensam och lyckas inte riktigt komma in i klassen. Den enda hon umgås med lite smått är Angelica som är känd för att vara falsk och inte särskilt lojal, vilket hon ofta visar prov på. Tamar känner också en närvaro som hon inte kan förklara och hon ser en varelse i spegeln som inte finns i rummet. Hon drömmer drömmar, eller något som är på gränsen mellan dröm och verklighet, både på dagarna och nätterna som verkar ha något att göra med en tragedi som inträffade på skolan på 1940-talet då en lärare dog under en uppspelning av en teaterpjäs och eleven Erling Jensen försvann spårlöst. Tamar börjar nysta i fallet och hittar ingen annan förklaring än att det verkar finnas en värld bortom vår, en värld där det finns varelser som är ute efter hämnd och upprättelse. Och Tamar är en av de personer som kan hjälpa varelserna bortom.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar