måndag 13 november 2017

"They both die at the end" av Adam Silvera

Bildresultat för they both die at the end

Mateo och Rufus får varsitt olycksbådande samtal från Death-Cast precis efter midnatt som säger att de båda ska dö innan dagen är slut. Alla som ska dö får veta det i förväg och har därmed chansen att leva sin sista dag på bästa sätt och verkligen ta vara på den. Ingen kommer ihåg riktigt hur det var innan företaget Death-Cast kom in i bilden och många tycker det är bra att man får en förvarning om sin död.

Mateo bor ensam med sin pappa som just nu ligger i koma. När han fått sitt besked vill han helst inte lämna lägenheten men han känner att han måste besöka sin pappa på sjukhuset för sista gången. Han vill också hemskt gärna träffa sin bästa vän Lidia men bestämmer sig för att inte berätta för henne om sin död, han vill inte se hennes sorg och vill att de ska ha ett minnesvärt och lyckligt sista möte.

Rufus har ingen familj då de dog i en bilolycka, där Rufus var med, när deras bil körde av vägen och sjönk i en flod. Han funderar över om samtalet alla utom han fick tidigare den dagen på något sätt påverkade vad som hände, han kände det som att hans mamma, pappa och syster inte kämpade ordentligt. Det var som att de redan accepterat sitt öde. Nu bor han i ett slags kollektiv där två vuxna tagit ungdomar med en problematisk bakgrund under sina vingar. De är hans nya familj som han älskar över allt annat.

Mateo och Rufus träffas via en app som heter Last friend där personer som fått samtalet från Death-Cast kan hitta andra människor att umgås med sin sista dag i livet. De bestämmer sig för att försöka leva, verkligen leva, sin sista dag så bra det bara går tillsammans och ju längre dagen går desto mer börjar de känna att de var menade att träffas. Men de får bara den här enda dagen, sedan är det för alltid för sent.

Förutom Mateo och Rufus får vi inblick i ett antal andra människors liv som korsar deras väg under dagen, både personer som fått sin dödsdom och personer som inte fått det oundvikliga samtalet.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar