måndag 15 oktober 2018

"The astonishing colour of after" av Emily X. R. Pan

Bildresultat för the astonishing colour of after

Leigh har en mamma som kommer från Taiwan och en amerikansk pappa. Hon lever för att teckna och måla, helst med sin bästa vän Axel. Men när hennes mamma, som länge levt med depression, tar livet av sig samma dag som Leigh kysser Axel och antagligen förstör deras vänskap förändras allt. Nu är det bara Leigh och hennes pappa kvar, pappan som tillbringat mycket tid på affärsresor senaste tiden och inte haft så mycket tid att ägna sig åt Leigh. Hon hittar en hopskrynklad lapp med mammans handstil där det bland annat står att hon vill att de ska minnas. Men vad ska de minnas?

Snart börjar en stor röd fågel att dyka upp och Leigh är övertygad om att fågeln är hennes mamma som kommit tillbaka för att säga dem något. Men när hon berättar för sin pappa så tror han inte på henne och Leigh känner sig mer ensam än någonsin. Hon kan inte prata med pappan och Axel har hon inte hört av sedan kyssen och dagen hennes mamma dog.

En dag lämnar den röda fågeln ett paket vid dörren, ett paket med foton och brev från Taiwan som det senare visar sig skulle ha blivit uppeldat. Leigh blir mer och mer övertygad om att hennes mamma försöker säga något, och hon blir mer och mer angelägen om att ta reda på vad. Hon övertalar sin pappa att de ska åka till Taiwan och hälsa på hennes morföräldrar som hon aldrig träffat. Hon vet inte den egentliga anledningen och väl i Taiwan märker hon att det finns fler hemligheter som undanhållits henne. Viktiga hemligheter, saker som hon borde fått veta för länge sedan. Samtidigt fortsätter den röda fågeln dyka upp. När Leigh bränner upp betydelsefulla föremål får hon ta del av sina familjemedlemmars minnen och det verkar som att andar från det förflutna inte kan släppa taget. Snart vet hon inte vad som är verkligt och inte.

I både tillbakablickar och nutid får vi följa Leigh i hennes jakt på svar i en verklighet som ibland är svår att tro på och som gör att man aldrig vet vad som är på riktigt och vad som är en del av en magisk värld. I Leighs jakt på sanningen blandas familjehemligheter med spökhistorier och en verklighet som hela tiden är flytande.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar