måndag 22 oktober 2018

"Slutet" av Mats Strandberg

Bildresultat för slutet strandberg

Den 27 maj kommer nyheten som sprider skräck, sorg och rädsla över hela världen. Nyheten som får allt att förändras. Nyheten om att allt ska ta slut. Väldigt snart. Kometen Foxworth är på väg mot jorden och den kommer att träffa och förinta allt i sin väg. Åtta miljarder människors liv kommer att ta slut samtidigt. Snart kommer en ännu mer exakt tidpunkt. 16 september kl. 04.12 svensk tid kommer kometen att komma in i jordens atmosfär och göra luften tio gånger varmare än solens yta. Det finns inget sätt att stoppa den på, den är alldeles för stor. Det gäller bara att acceptera.

När nyheten kommer känner Simon att han bara vill vara med sin flickvän Tilda. Tilda betyder allt för honom, det är henne han vill vara med den sista tiden. Men Tilda verkar inte riktigt tycka likadant. Hon vill ta vara på den sista tiden, leva livet fullt ut. I detta finns det ingen plats för Simon och hon gör slut. Simon spenderar stora delar av sommaren med att festa och supa, det är ingen som bryr sig längre. Han vill inte tänka och känna efter. Hans mamma Judette flyttar tillbaka till lägenheten där mamma Sonja bor trots att de bestämt sig för skilsmässa för att familjen ska kunna vara nära varandra den sista tiden. Men Simon är aldrig hemma. Snart flyttar även Simons halvsyster Emma in, Emma som väntar ett barn som aldrig kommer att hinna födas men som hon ändå planerar en framtid för som om allt vore som vanligt.

Lucinda har cancer och har länge förberett sig på tanken att hon ska dö, att allt ska ta slut. Nu känns det nästan lite skönt. Hon kommer inte att missa något. Allt kommer att ta slut samtidigt. Sedan hon blev sjuk har Lucinda isolerat sig mer och mer och nu går hon aldrig ut. Hon är bara hemma i huset med pappa och lillasyster Miranda. Hon orkar inte med alla gamla kompisar och deras prat om att hon är modig och stark och att hon ska kämpa. Hon orkar inte med Tilda som en gång var hennes allra bästa vän. Tilda som sista tiden blivit alltmer förändrad, som gått från att vara en perfektionistisk simmare med höga ambitioner till en skugga av sig själv med glasartad blick och droger i kroppen. 

Samhället raserar mer och mer. Polisen har inga resurser och kan inte utreda brott, sjukhusens är knappa och hyllorna i matbutikerna gapar tomma. Allsvenskans sista del kommer inte att hinna spelas och därför avgörs alltihop i en turnering. Under matchkvällarna är det kaos på stan och en sådan kväll försvinner Tilda. Simon var den sista som pratade med henne och snart svarar inga kompisar på hans meddelanden. Han stämplas som den skyldige i sociala medier. Desperat försöker han att rentvå sig själv men det lyckas inte. Stämpeln sitter kvar.

Vad händer med ett samhälle när ett slut finns? Hur funkar det? Funkar det alls? Vad skulle du göra? Vilka skulle du tillbringa den sista tiden med? En fin och tänkvärd postapokalyptisk bok som stannar kvar i tankarna.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar