måndag 19 november 2018

"Doften av ett hem" av Bonnie-Sue Hitchcock

Bildresultat för doften av ett hem

Det är runt 1960 och vi befinner oss i Alaska. Ruth och Lily bor tillsammans med sin mamma och pappa och de lever ett lyckligt liv. Men så omkommer deras pappa i en flygolycka och mamman blir alldeles förkrossad, hon kan varken ta hand om sig själv eller sina barn. Ruth och Lily får istället bo hos sin stränga mormor som har hårda regler för allting. När Ruth beundrar sitt långa hår som växer ner till midjan så klipper hennes mormor genast av det. Det är inte fint att tycka för bra om sig själv. Ruth hänger ihop med Ray tills han förklarar att han hellre vill vara tillsammans med en tjej som får sova över och blir istället ihop med Della May från Texas, från Utifrån. Ruth bär på en hemlighet som hon snart inte kan dölja längre, en hemlighet som kommer att leda till att hon får veta saker om sin mormor som hon aldrig kunnat föreställa sig.

Doras pappa sitter i fängelse och hennes mamma är inte att lita på. Hon sitter i baren och super upp de få pengar de har och Dora får köpa alla sina kläder på Goodwill. Hon bor tillsammans med sin bästa kompis Dumpling, hennes syster Bunny och deras föräldrar i ett hem som andas kärlek och familjelycka. Hon är hela tiden livrädd för att Dumplings föräldrar inte ska vilja ha kvar henne, att de ska tröttna på henne så att hon blir tvungen att bo hos sin mamma igen. När Dumpling börjar prata med Ruth och har hemligheter som de inte berättar för Dora blir hon svartsjuk och arg. Varför gör Dumpling så mot henne? Men när Doras pappa muckar från fängelset, kräver att Dora ska bo hos honom och de blir tvungna att ge sig ut tidigare på sommarfisket händer något som förändrar allt.

Alyce lever för dansen och hon är riktigt duktig. Men hon har alltid följt med sin pappa för att hjälpa till med fisket under sommaren, hon kan nästan rensa en lax i sömnen, och inte ens ett viktigt dansprov som är avgörande för om hon får gå sin drömutbildning eller ej stoppar henne. Hon vill inte svika sin tystlåtne, grubblande pappa som älskar henne så mycket. Hon vill inte fråga honom och tvinga honom att fatta ett beslut, att inse att hon är beredd att överge honom. Men när Sam dyker upp, en kille Alyce räddat när han föll ombord från en färja och hamnade i en flock späckhuggare, hjälper han Alyce att se sitt liv i ett nytt ljus och med nya perspektiv.

Hank och hans två yngre bröder står inte ut hemma längre. Deras pappa är död och mamman har skaffat en ny kille alldeles för snabbt som de avskyr. De måste därifrån. De rymmer och tar sig ombord på en färja som fripassagerare och deras plan verkar funka, ända tills en av dem försvinner spårlöst från båten.

Ett gäng olika ungdomars liv och öden vävs ihop på olika sätt. Deras vägar korsas och ger många gånger deras liv en annan riktning och mening. Det handlar om att växa upp i familjer som är trasiga på olika sätt, trauman de gått igenom, hur livet kan ta oväntade vändningar, hur hoppet ständigt måste vara närvarande hur jobbigt det än är och om hur kärleken aldrig tar slut.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar