måndag 18 februari 2019

"The seven deaths of Evelyn Hardcastle" av Stuart Turton

Bildresultat för the seven deaths of evelyn hardcastle

Gillar du deckare i lite Agatha Christie-stuk med engelska herrgårdar, rika societetspersoner och mystiska mord? Då kanske denna bok kan vara något för dig! Den är litegrann som en småmysig Christie-deckare. Fast på speed. Och med en massa twister som du inte kan förutsäga.

Doktor Sebastian Bell vaknar upp mitt ute i skogen utan att ha en aning om var han är eller vem han är. Det enda som snurrar i hans minne är namnet Anna. Han ser en kvinna komma springande och tänker att det kan vara Anna. Just då går ett skott av och han är övertygad om att Anna blivit mördad, skjuten till döds. En mystisk, mörk person ger honom en kompass och ber honom att gå österut. Snart hamnar Sebastian vid dörren på godset Blackheath där det visar sig att han är gäst. På godset ska en fest hållas för att fira att familjens dotter Evelyn kommit tillbaka från Paris. Festen ska även hållas på årsdagen av sonen Thomas Hardcastles död, en död som är ett verkligt trauma i familjen..

Sebastian Bell försöker under dagen luska i vem han egentligen är men upptäcker snart att han inte alls är Sebastian Bell, han är Aiden Bishop fångad i Sebastians kropp. Nästa dag han vaknar är det samma dag men då befinner han sig i en annan kropp. Det visar sig att Evelyn Hardcastle kommer att bli mördad under kvällens fest och hon kommer att fortsätta dö varje kväll under de åtta kommande dagarna samtidigt som Aiden varje morgon vaknar i en ny kropp. Han har åtta chanser och åtta kroppar på sig att lista ut vem som mördar Evelyn. Lyckas han kommer han att slippa den loop han fastnat i och få lämna Blackheath för att återvända till sitt gamla liv som han inte har något minne alls av.

Samtidigt som Aiden i olika skepnader samlar in så mycket information det bara går hos övriga gäster på godset för att lösa gåtan märker han att han inte är ensam. Det är fler som vill ta reda på vem mördaren är, det är fler som vill lämna Blackheath. Och de drar sig inte för att använda sig av vilka hemska metoder som helst, inte ens mord. Och hela tiden snurrar namnet Anna runt i hans huvud. Vem är Anna? Kan hon hjälpa honom? Och kommer han någonsin att komma därifrån?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar