måndag 27 januari 2020

"Odinsbarn" av Siri Pettersen

Bildresultat för odinsbarn

Hirka växer upp utan svans i en värld där alla andra har svans. Hennes pappa har berättat för henne att vargen tog hennes svans när hon var liten. Även fast hennes svans försvunnit av naturliga orsaker känner hon sig ändå annorlunda. Hon är alltid den svanslösa, den annorlunda, den som saknar något alla andra har. När Hirka är femton vintrar får hon veta att hennes pappa inte varit helt sanningsenlig. Det är snart dags för Riten då Hirka ska bli vuxen, men hon kan inte famna även fast alla andra kan det. Hon får veta att det inte var någon varg som tog Hirkas svans trots ärret hon har där svansen borde suttit. Hirka har aldrig haft någon svans, det var pappan som gjorde ärret med sin kniv för att dölja att Hirka var svanslös efter att han hittat henne som bebis. Pappan är alltså inte heller hennes riktiga pappa. Hirka är ett odinsbarn, ett svanslöst odjur från en annan värld. En varelse som bara bär med sig dåliga saker, ett odinsbarn som drar otur, röta och död över allt i dess närhet. När Hirkas pappa sedan dör står hon plötsligt helt ensam och bär samtidigt på en hemlighet som absolut inte får komma ut.

Rime och Hirka har växt upp tillsammans och han har alltid haft sin framtid klar för sig. Hans mormor är medlem i Rådet och det är även Rimes öde. Han ska så småningom också ta sin plats i Rådet. Medlemmarna i Rådet är mäktiga och de agerar på uppdrag av den ännu mäktigare Siaren. Men Rime vill inte göra det som förutbestämts, han litar inte på rådet och han vill inte vara en del av dess falska spel. Han vill vara krigare och kämpa för det han själv tror på istället.

Tillsammans med Rime kan Hirka känna kraften, den kraft hon inte får tag i på egen hand, och han lovar att han ska hjälpa henne under Riten. Men under Riten förändras allt. Livet blir sig inte likt för varken Hirka eller Rime och i landet sprids rykten och oroligheter. Krig hotar att bryta ut och gamla maktkamper kommer upp till ytan igen.

Boken är första delen i en trilogi och fortsätter med ”Röta” och ”Kraften”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar