måndag 20 januari 2020

"The places I've cried in public" av Holly Bourne

Bildresultat för the places i've cried in public

Amelie var tvungen att flytta från de norra delarna av England till de södra med sina föräldrar då hennes pappa fick sparken och inte kunde hitta något jobb närmare. Amelie fick lämna sitt älskade Sheffield, sina vänner och sin pojkvän Alfie. Alfie och hon gjorde slut men hade en plan. De skulle ses om två år igen när de skulle börja plugga på universitet i Manchester. Två år är inte mycket. Två år går att ta sig igenom. Tills dess skulle Amelie behöva skaffa sig nya kompisar trots sin blyghet och överleva sin scenskräck utan Alfies stöd. Men det skulle gå.

Snart träffade dock Amelie Reese och föll direkt. Han var så snygg med sin hatt och välklädda stil och så otroligt charmig. Trots att han så småningom fick henne att känna sig osäker på hans kärlek och som att hon var tvungen att trippa på tå omkring honom älskade hon honom. Reese var den rätta. Inga varningsklockor ringde. Amelies nya kompis Hannah försökte få henne på andra tankar, hon försökte varna. Hannah tyckte det var sjukt dåligt av Reese att komma upp på scen när Amelie haft ett bejublat framträdande och ta över showen medan Amelie enbart tyckte det var oerhört romantiskt och gulligt.

En tid senare har Reese gjort slut. De har hamnat där Hannah befarade. Amelie är helt förkrossad. Hon orkar ingenting. Hon orkar inte gå till skolan. Hon orkar inte skriva låtar. Hon vill bara att Reese ska ta henne tillbaka så att hennes liv blir helt igen. I ett försök att förstå vad som egentligen gick fel bestämmer sig Amelie för att återbesöka alla de ställen där hon gråtit offentligt. Alla de ställen där gråten berott på förhållandet med Reese. Ska ett förhållande verkligen innehålla så mycket gråt, ska det göra så ont? Medan Amelie tar sig till alla de platser där hon gråtit och tänker tillbaka på vad som egentligen hände förstår hon mer och mer. Hon förstår varför hon ofta kände sig så värdelös i Reeses sällskap men samtidigt inte kunde vara utan honom.

Detta är inte en kärlekshistoria i den traditionella bemärkelsen. Det är en bok om den mörka sidan av kärlek, om att befinna sig i ett destruktivt förhållande utan att ens inse det själv. Om att hitta och bygga upp sig själv igen.  

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar