måndag 17 februari 2020

"The exact opposite of okay" av Laura Steven

The Exact Opposite of Okay

Izzy har bott med sin mormor Betty sedan hennes föräldrar dog i en bilolycka när hon var fem år. Hennes stora dröm är att få göra film men de har inte så mycket pengar. Även fast Betty jobbar många och långa skift på dinern när hon egentligen borde varit pensionär finns bara pengar till det mest nödvändiga. College är knappt något Izzy tänker på, efter high school ska hon hitta ett jobb och bidra till deras ekonomi. Även fast livet är tufft är det inte direkt något de pratar om. Både Izzy och Betty tacklar motgångar med humor och skratt. Bättre att skämta bort jobbiga grejer än att deppa ihop.

I skolan finns Mrs Crannon som tror på Izzy och informerar henne om en talangtävling för unga manusförfattare. Hon betalar även anmälningsavgiften på 50 dollar även fast Izzy gör sitt bästa för att få henne att låta bli. Izzys bästa kompisar Danny, som hon känt sedan föräldrarna dog, och Ajita, som har en stor familj och konservativa, indiska föräldrar, finns alltid där för henne. De har filmkvällar, trycker i sig nachos, spelar pingis, skriver sketcher och har en jargong som tillåter det mesta. Men Danny har börjat bete sig lite underligt. Han skämtar inte om samma saker längre och han köper kaffe och ger presenter till Izzy, något som han aldrig gjort förut.

På en fest råkar det bli så att Izzy ligger med två killar. Först Vaughn, som är son till en politiker, på en trädgårdsbänk och sedan klassens clown Carson. Izzy funderar egentligen inte så mycket över det. Hon har aldrig skämts över sin sexualitet och att ta det hon vill ha. Snart dyker det dock upp en blogg med titeln Izzy O’Neill: World Class Whore som smutskastar Izzy totalt och där en bild på henne och Vaughn på trädgårdsbänken finns för alla att beskåda. Och det blir värre än så. Snart sprids även den nakenbild som Izzy skickade till Vaughn, mest på skoj, efter att han skickat en dick pic till henne. Plötsligt har hela skolan sett henne naken. Och bilden sprider sig ännu mer, inte minst efter att Vaughns pappa också börjat smutskasta henne och gjort en stor politisk skandal av alltihop. Givetvis var allt Izzys fel. Givetvis var Vaughn helt oskyldig. Givetvis får inte Vaughn någon skit för sin bild.

Hela Izzys värld rasar. Plötsligt är hon känd över hela landet av helt fel anledningar. Men Izzy vill inte visa sig svag, hon fortsätter med sin vanliga taktik med humor och bitska kommentarer som svar på alla förolämpningar. Det visar sig även att Danny är kär i henne, det är därför han varit så konstig, och att han verkar tro att om han är tillräckligt snäll mot henne kommer hon förr eller senare att bli kär i honom. Det spelar ingen roll vad Izzy säger. Samtidigt som Izzy är rätt förstörd är hon också arg. Arg på att det ska behöva vara såhär. Arg på att människor över hela landet bryr sig om vilka en 18-årig tjej har sex med. Arg på hur världen behandlar kvinnor. Något måste göras, det måste få ett stopp.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar