måndag 20 april 2020

"Ganska nära sanningen" av Anna Ahlund


Nico har precis flyttat från Vansbro där hen inte riktigt trivts. Nico har inte velat gå i skolan på ett tag men ska nu börja på Sibylla allmänestetiska läroverk som är en sådan där härlig skola där det går en massa lika härliga, skapande människor. Åtminstone är det så Nico föreställer sig det. Nico ska gå allmänestetisk inriktning eftersom det var där det fanns plats. Hen bryr sig egentligen inte riktigt om inriktningen, det viktigaste är att få komma ifrån Vansbro och få gå på Byllis som skolan kallas. Nico ska bo hos sin faster Valenka i hennes lägenhet och märker direkt att Valenka anser att en klinisk ordning är viktigt. Inte en kudde ligger fel i hennes perfekta, men kanske något stela, hem. Nico märker att hen inte är så himla bra på att bevara den där kliniska ordningen, särskilt inte när hen tar fram sina bakgrejer och går loss i köket. Dessutom har huset portkoden 1970, året då Beatles splittrades, vilket Nico känner är ett dåligt omen.

Första skoldagen på Byllis lyser alla de härligt skapande eleverna med sin frånvaro. Det visar sig att hela skolan deltar i en lacrossedag och Nico får istället stifta bekantskap med tjejen i cafeterian som verkar allt annat än härlig och som bara kan erbjuda Nico en tråkig kaka med russin när hen frågar efter något hembakat. Hen längtar redan hem till sitt eget kök, spritsarna, tyllarna och bakböckerna. Snart träffar Nico Beata med kattöronen som visar sig också älska Beatles och som fyller Nico med en varm känsla. Hennes kompisar Hedvig och Gabriel hänger med på köpet och nu ingår Nico i ett sammanhang, hen får vara med i en Messengerkonversation och allt känns super. Men när Nico kommer till första lektionen i Form visar det sig att alla elever ska ägna sig åt ett stort, gärna väldigt genomtänkt, projekt under terminen och att övriga i gruppen redan kommit en bra bit. Nico har inga idéer alls. Tänk om hen inte är en sådan där skapande person? Tänk om hen inte passar in på Byllis? Och hur vet en vem en är egentligen?

Denna bok beskriver en verklighet där författaren skapat sina egna normer. Det är helt naturligt att läraren första dagen ber alla att presentera sig med namn och pronomen, det är helt naturligt att vissa gillar personer av samma kön, vissa av det motsatta och vissa båda eller inget. Dessa saker varken ifrågasätts, problematiseras eller diskuteras. De bara är. Det kan vara skönt att befinna sig i en sådan värld ibland. Och boken är verkligen en bok som det känns härligt att befinna sig i. En bok med skapande, bakande, Beatles, vänskap, kärlek, identitet och en massa te. What’s not to like?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar