måndag 6 mars 2017

"Ordbrodösen" av Anna Arvidsson

 (häftad)

Alba bor med sin mormor och morfar i Värmland. Hennes pappa dog i en drunkningsolycka innan hon föddes och hennes mamma blev sjuk och dog när Alba var fem. Hennes släkt är lite speciell då kvinnorna i släkten innehar magiska krafter. De kan styra andra människors tankar och handlingar med hjälp av det skrivna ordet. Denna förmåga går i arv från mor till dotter och Alba ska få ta del av sin kraft på sin 18-årsdag. Men under inträdesprovet är det något som går fel. Hon kan inte styra människorna som är på plats i lokalen hur hon än försöker och anstränger sig. Hon hittar inte sin kraft. Ingen ordbrodös har någonsin misslyckats med sitt inträdesprov tidigare.

Efter mötet, när Albas släktingar tror att hon fortfarande sover, diskuterar de varför provet misslyckades. Det finns fem krav för att en ung kvinna ska kunna bli ordbrodös och de är att ordbrodösen ska vara kvinna, biologisk dotter till en ordbrodös, ha fyllt arton år, inte fött barn före artonårsdagen och inte ha några bröder. Alba uppfyller alla dessa krav, åtminstone tror både släkten och Alba själv att hon gör det. Men en tanke börjar gnaga i Alba när hon hör hur släktingarna pratar om en av möjligheterna, att Alba skulle ha en hemlig tvillingbror. För var inte Albas mamma Siri ovanligt stor när hon väntade Alba? Kan hon kanske ha fött två barn och lämnat bord det ena?

Istället för att ägna det kommande året åt att lära sig hantera sina krafter tillsammans med sin släkting Sarah Winter får Alba istället åka till Stockholm och bo hos sin släkting Lo och hennes dotter Klara medan släktingarna i Värmland försöker komma på vad som kan ha gått fel. Ingen berättar något om misstankarna om att Alba kanske kan ha en tvillingbror innan hon åker och Alba känner det som att hon har svikit sin mamma, och resten av släkten, genom sitt misslyckande. Hon känner sig förvirrad och vilsen och vet plötsligt inte vad hon ska göra med sitt liv. Hon hade alltid trott att hon skulle bli ordbrodös och aldrig funderat över vad hon skulle göra annars. Nu vet hon inte alls.

Släkten tror att Lo är adopterad och inte har några krafter men det visar sig att hon är biologisk dotter till en ordbrodös och har krafter som hon dolt för sina släktingar. Tillsammans bestämmer de sig för att ta reda på om Alba verkligen har en hemlig tvillingbror och var han i så fall finns. Det visar sig dock att en annan ordbrodös också är ute efter Albas eventuella bror som i så fall blockerar Albas kraft. Någon är ute efter att ta del av Albas kraft och denna någon är dem på spåren. Denna någon skyr inte heller några medel för att få det hon vill ha, inte ens att orsaka olyckor och död.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar