måndag 13 mars 2017

"Tusende våningen" av Katharine McGee

Bildresultat för tusende våningen

Det är år 2118 och på Manhattan i New York står ett tusen våningar högt torn som skuggar hela Brooklyn. Insidan av tornet är uppbyggt som ett samhälle med kvarter, lägenheter och butiker och de rikaste bor på de övre våningarna medan det blir fattigare och fattigare ju längre ner i tornet man kommer.

Längst upp, på tusende våningen, finns bara en lägenhet som upptar hela våningsplanet och där bor Avery med sin mamma, pappa och adoptivbror Atlas. Avery är överjordiskt vacker då hennes föräldrar såg till att designa henne genom att bara använda de bästa bitarna och generna av sig själva när hon skapades. De är dessutom riktigt rika och lever ett liv i lyx. I de övre delarna av tornet bor även Averys bästa kompis Leda. Men frågan är om de är bästa kompisar längre. Leda har varit iväg på rehab hela sommaren men det vet inte Avery något om, och Leda är inte särskilt sugen på att berätta något heller. Leda har även ytterligare en hemlighet då hon haft ihop det med Atlas på en skidsemester utan att säga något till Avery. Atlas har dessutom varit försvunnen i ett helt år och kommer nu tillbaka. När Leda och Atlas börjar dejta lite smått blir Avery som förbytt och vill knappt prata med eller umgås med Leda alls och hon förstår inte vad hon gjort för fel. Leda tar hjälp av Wyatt, som bor i mitten av tornet, för att hacka sig fram till information om den mystiske Atlas och hans försvinnande, och även information om varför Avery är så avvisande mot henne. Wyatt har stenkoll på allt som har med datorer och har även en hemlig, förbjuden dator inbyggd bakom örat som hjälper honom i sociala situationer och genom livet.

I de övre delarna av tornet bor även Eris som efter ett DNA-test får veta att den hon trodde var hennes pappa inte är det och hon och hennes mamma blir tvungna att flytta långt ner i tornet till de fattigare delarna. En bit ner i tornet bor även Rylin med sin syster och jobbar hårt för att få ihop de pengar som krävs till mat och hyra efter deras mammas bortgång. När Cord Anderton ska ha fest för alla sina rika kompisar får Rylin uppdraget att städa vilket hon även fortsätter med efter festen. Efter ett tag märker hon dock att Cord inte bara låter henne komma dit för att städa och Rylin själv vet inte riktigt hur hon ska tolka sina känslor.

Det glamorösa och lyxiga livet blandas med mörka hemligheter och utpressning, och allt detta i en högteknologisk värld där man låser upp dörrar med en ögonscanner och åker till Paris från USA på någon timme och stannar en eftermiddag för att sedan åka hemåt igen.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar