onsdag 12 september 2018

"Jag ska rädda er alla" av Émilie Frèche

Bildresultat för jag ska rädda er alla

Éléa är en helt vanlig sextonåring. Hon bor med sina föräldrar i en lägenhet i norra Frankrike, är småkär i Marin som jobbar i en bokhandel och hänger med sin bästa kompis Johanna. Hennes pappa har algeriskt ursprung och är muslim men han har aldrig utövat sin tro särskilt aktivt.

På Éléas sjuttonåriga födelsedag är dock allt förändrat. Mamman är ensam kvar i lägenheten. Pappan sitter inspärrad på en klinik för psykiskt sjuka. Éléa befinner sig i Syrien efter att ha rymt dit för att viga sitt liv åt IS. Hur kunde detta hände? Hur kunde Éléa gå från att vara en vanlig tonåring till att bli en djupt troende muslim som vill bli kallad Umm Soumeyya?

I tre dagböcker får vi följa vad som egentligen hänt och vad som händer sedan. Mamman skriver sin dagbok efter att Éléa rymt som brev till sin dotter, brev som inte skickas och inte får några svar. Hon skriver om sorg och saknad men också om hur hon försöker använda sina erfarenheter till att göra gott, till att hjälpa andra i samma situation. Hon engagerar sig i en organisation som arbetar för att hjälpa föräldrar till radikaliserade ungdomar och ungdomar som kommit tillbaka eller stoppats på väg mot Syrien. Pappan har vanföreställningar och vet ibland inte om han befinner sig i Frankrike eller är tillbaka i sin barndoms Algeriet. Han bestämmer sig för att skriva brev till presidenten men får för sig att presidenten är någon helt annan och är rädd för att besökare i själva verket är spioner som kommer för att övervaka honom. Éléas dagbok handlar om tiden innan hon tog sig till Syrien. Vad som gjorde att hon blev djupt troende och radikal muslim. Hur hon började engagera sig i små frågor, hittade likasinnade på nätet och steg för steg antog fler och fler muslimska traditioner. Hur hon började skriva med Abu Ali som lovade att ta hand om henne och gifta sig med henne bara hon var en sann och ren muslim. Dessa tre dagböcker utgör tillsammans pusselbitarna i historien och ger oss förståelse för hur det som faktiskt hände kunde hända.

En aktuell och intressant bok om ett väldigt viktigt ämne. Författarinnan är mycket engagerad i kampen mot rasism och radikaliseringen av ungdomar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar