måndag 13 maj 2019

"Ditt hjärta är mitt" av Shivaun Plozza

Bildresultat för ditt hjärta är mitt plozza

Marlowe har länge haft ett dåligt hjärta och varit sjuk under stora delar av sin uppväxt. När hon så äntligen fick ett nytt hjärta för nästan ett år sedan trodde hon att allt skulle lösa sig. Nu skulle livet börja. På riktigt. Men livet har lite svårt att ta fart. Hon bor med sin mamma som är militant vegan och sin lillebror Pip som har ett orubbligt självförtroende och klär sig som om det vore maskerad varje dag. Pappan försvann ur bilden för längesedan och har bildat en ny familj. Mamman äger en hälsokostbutik och drar med sina barn på olika protestaktioner då och då, och de protesterar även högljutt utanför grannbutiken även fast Marlowe tycker det är ytterst pinsamt. Grannen råkar vara slaktare och det är på väg att bryta ut ett ordentligt krig mellan Marlowe och slaktarsonen Leo med bland annat sprayfärg och slaktavfall som vapen. Och hur Marlowe än försöker kan hon inte sluta tänka att Leo faktiskt är lite söt.

I skolan försöker Marlowe vara någon annan än ”tjejen som fick ett nytt hjärta” men det är inte så lätt, det är så alla känner till henne. Eftersom hon varit sjuk så mycket går hon dessutom med elever som är två år yngre, de är 16 år och hon fyller snart 18. Som tur är har hon coola Zan som alltid har ett dräpande svar till hands om någon är taskig.

Marlowe känner att hon väldigt gärna vill veta vem personen var som donerade hjärtat till henne, hur ska hon annars någonsin få veta vem hon egentligen är? hur ska hon kunna bli hel? Hur ska hon kunna tacka? Men familjen vill inte ha kontakt, hon får inte svar på sina brev. När hon blir inbjuden till en sluten Facebook-grupp för donatorer och personer som fått organ ser hon ett inlägg från en Armando Castillejo vars son dog i en bilolycka och donerade organ samma dag som Marlowe fick sitt hjärta. Kan det vara han som är donatorn? Marlowe kikar runt på nätet och hittar Carmen som verkar vara donatorns syster. Men borde hon verkligen ta kontakt, de anhöriga verkar ju inte vilja veta av henne?

Plötsligt händer det en massa saker på samma gång som tar oväntade vändningar. Marlowe, Zan, Carmen och Leo är snart alla inblandade i något som egentligen inte var tanken från början. Kan det vara bättre att undanhålla sanningen ibland för att inte riskera att såra, eller måste sanningen alltid berättas? Och vad gör man när ens mamma hela tiden fattar beslut över  huvudet på en, när man sviker sin lillebror och när ens hjärta känns som att det ska sprängas?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar