måndag 6 maj 2019

"Internment" av Samira Ahmed

Bildresultat för internment ahmed

Det är USA i en nära framtid och den nyligen valda presidenten har infört en hel del förändringar i landet. För ett år sedan bestämdes att alla muslimer skulle registreras och att invånare i landet skulle kunna omlokaliseras i krigstider. För en månad sedan uttalade sig presidenten om att alla muslimer är ett hot mot USA.

Layla lever ett helt vanligt liv tillsammans med sina föräldrar. Hon går i skolan, hänger med kompisar och umgås med sin pojkvän David. Den senaste tiden har dock allt förändrats. Utegångsförbud råder på kvällarna och egentligen får hon inte träffa David då det anses fel att hon som muslim är tillsammans med en jude. Layla och David struntar i detta och träffas ändå även fast det är farligt och de hela tiden måste smyga för att inte bli upptäckta.

En dag dyker ett gäng beväpnade och uniformerade män upp hemma hos Layla och hennes föräldrar. De blir informerade om att de, mot sin vilja, från och med nu ska bo i ett interneringsläger mitt ute i öknen tillsammans med andra muslimer. De får några få minuter på sig att packa ihop personliga tillhörigheter i en väska och sedan blir de tvingade ur sitt hem utan tid att ta farväl.

I interneringslägret är internerna uppdelade efter härkomst och de bor i familjevis i små baracker med övervakningskameror. Det är strängt förbjudet att vara ute på kvällarna, beväpnade vakter patrullerar gatorna och drönare övervakar ständigt lägret från luften vilket omgärdas av ett elektriskt stängsel. Det poängteras hela tiden att de inte är fångar, ingen ska känna sig instängd.

Layla känner sig dock instängd hela tiden, den trånga baracken kväver henne. Hon måste göra något. Nu. Tillsammans med Ayesha och Soheil som hon träffat i lägret diskuterar hon hur de ska göra, hur de ska kunna göra sina röster hörda, hur de ska kunna komma bort från det trånga lägret och ut i friheten. Layla vägrar att bara sitta och vänta. Snart får de även hjälp från oväntat håll och kanske finns det ändå en möjlighet att de kan göra skillnad. Alla revolutioner måste börja någonstans, med en röst.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar