måndag 16 september 2019

"Staden" av Camilla Sten

Bildresultat för staden sten camilla

För 60 år sedan försvann alla invånare i den lilla gruvstaden Silvertjärn spårlöst. Ingen vet vart eller varför. När poliser kom till platsen var allt spöklikt övergivet. Det såg ut som att invånarna hade lämnat i all hast utan någon planering. Tvätt hängde på tork och mat stod framme på borden. Men inte en människa syntes till, mer än liket av en kvinna fastbunden vid en påle på torget. Senare hittades även en övergiven baby skrikande i skolhuset. Vart hade alla tagit vägen? Var det en olycka? Och vad hade hänt med den bundna kvinnan?

Alices mormor växte upp i Silvertjärn men flyttade till Stockholm där även hennes mamma sedan föddes. Silvertjärn förändrades mycket när gruvan lades ner. Många blev arbetslösa, däribland mormoderns far, och invånarna hade det tufft. När Alices mormor flyttade höll hon kontakten med främst lillasystern Aina som berättade om den tuffa tiden och den nya pastorn som kom till staden och fick många med sig, något som modern Elsa inte var helt nöjd med.

Under hela sin uppväxt har Alice fått höra historier om Silvertjärn, om hur det var att växa upp där och om hur allt bara tog slut. Plötsligt fanns ingen kvar. Alice har alltid varit oerhört fascinerad av historien och bestämmer sig för att försöka ta reda på sanningen, att ta reda på vad som faktiskt hände. Eftersom hon är dokumentärfilmare är tanken att det ska bli en dokumentär och hon sätter ihop ett team, Tone som är fotograf och vars mamma är babyn som hittades, Max som Alice har ett förflutet med, Emmy som en gång var Alices bästa vän och Robert som verkar ha något på gång med Emmy. Teamet ska nu tillbringa fem dagar i Silvertjärn för att samla in material till filmen. Men ganska direkt börjar de känna av en obehaglig närvaro. De hör mystiska ljud och oförklarliga saker händer. Är de ensamma i den övergivna staden, eller är det någon annan där? Är det förflutna förflutet eller har det kommit ikapp även dem? Kommer de att hitta svaret på gåtan om vad som egentligen hände invånarna i Silvertjärn utan att samma sak händer med dem också?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar