måndag 28 oktober 2019

"Hästpojkarna" av Johan Ehn

Bildresultat för hästpojkarna

Anton har precis tagit studenten och jobbar nu inom hemtjänsten i väntan på att livet ska börja. Hans nya pojkvän Peter är flera år äldre och verkar ha koll på allt. Han har en snygg, fräsch lägenhet och ett coolt jobb som fotograf där han får åka till Sydafrika för att fotografera. Själv har Anton en sunkig lägenhet och känner sig allt annat än vuxen.

På jobbet träffar han den gamle mannen Alexander Kovac som är nästan 100 år. Alexander pratar inte och han vägrar lämna köket. Anton blir nyfiken på den gamle mannen, särskilt efter att ha hittat foton på två attraktiva unga män och vackra hästar i hans lägenhet. Efter ett tag märker Anton att Alexander försöker kommunicera med honom genom att dunka sin käpp i golvet, ett dunk för ja och två för nej. Anton får veta att Alexander är en av killarna på det gamla fotot och de upptäcker att de har både kärleken till hästar och sin sexuella läggning gemensamt. Men Anton vill veta mer, han vill veta vilket slags liv Alexander Kovac levt. Han vill veta vilken slags relation de unga männen på fotot hade. Han vill veta om Alexander varit tvungen att dölja sin läggning. Med hjälp av sin bästa kompis Matildas farmor som är från gamla Tjeckoslovakien, precis som Alexander, börjar han nysta i ledtrådarna han fått fram.

Samtidigt får vi läsare följa med till 1920-talets Tjeckoslovakien där två pojkar växer upp på ett barnhem med ett alldeles särskilt band mellan sig. De tränar akrobatik med hästar på barnhemmet, rymmer och hamnar på en cirkus. Så småningom flyttar de även till Berlin där nazisterna tar makten och gör allt de kunde för att bli av med personer som avviker från normen. Pojkarna, som nu blivit unga män, gör sitt bästa för att dölja sitt rätta jag och hänger på normbrytande, och förbjudna, klubbar. Besökarna på dessa klubbar lever alla ett farligt liv. Om någon av Hitlers underordnade får nys om klubben och vilka som brukar hålla till där vet ingen vad som händer.

En fin, vacker och sorglig bok med en kärlekshistoria som påminner om att vi aldrig får glömma de fasansfulla saker som genom historien hänt människor som avvikit från normen.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar