måndag 18 november 2019

"Inte som du" av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall


Ester är stjärnan i laget i synkroniserad konståkning. Hennes mamma har varit proffs i Kanada och sitter nu i kommunstyrelsen. Ester bor med sin mamma och hennes nya man, en mycket yngre sådan, och sin treåriga lillebror. Det är självklart att Ester också ska bli proffs och hon siktar på att bli draftad av något av de riktigt stora lagen. Hon lever och andas synkro och laget är som hennes andra familj. Ester och hennes gäng är skolans drottningar även fast hon inte känner att skolan i sig är så himla viktig. Hon ska ju ändå bli proffs och tjäna miljoner sen.

Vincent spelar i klubbens ishockeylag och vet att det inte räcker att vara bra på hockey. För att nå någonstans behöver han vara bra på allt och han siktar på A i alla ämnen. I klubben får synkrolaget alltid de bästa träningstiderna medan killarna i hockeylaget måste gå upp supertidigt på lördagsmorgnarna. Tjejerna har ett omklädningsrum med egna skåp och en tvättmaskin medan killarna får byta om bland fukt och svett och får tvätta sina egna kläder. Nästan alla resurser går till synkrolaget, men det är väl inte mer än rätt när de drar in alla sponsorintäkter?

På en fest blir Vincent alldeles för full och Amanda, Esters bästa kompis som gillar att leka med killars känslor, lurar med honom. Han blir av med oskulden men minns knappt någonting. När de sedan skickar meddelanden till varandra och Vincent skickar en nakenbild sprids den över alla sociala medier. Vincent är plötsligt kuk-Vincent med hela skolan och ryktet att han är lättfotad och ligger med vem som helst sprids på skolan. Det känns som att hela hans liv rasar.

När Ester och Vincent träffas i ishallen och börjar prata har de inte mycket till övers för varandra. Vincent går ändå med på att hjälpa Ester med matten och ju mer de pratar och lär känna varandra förstår de att det finns så mycket bakom fördomarna och under ytan. Men Ester vill inte att någon ska få veta att hon träffar Vincent, ingen får veta att hon hänger med en hockeykille.

I boken vänder författarna på perspektivet, kvinnorna har makten och männen förtrycks, vilket ger en twist i läsningen och väcker intressanta tankar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar