måndag 21 mars 2016

"Bryta om" av Åsa Anderberg Strollo


Minna bor i Stockholm och ska precis börja gymnasiet på en skola som ligger en bra bit hemifrån. Hon tycker bara det är bra eftersom ingen känner henne där eller vet vem hon är, egentligen. Hon kan helt enkelt börja om på nytt. Hon har bestämt sig för att hon ska bli en ny tjej, att hon ska börja ta skolan på allvar och vara en annan person än den hon varit. Men det där skiter sig litegrann redan första dagen på tunnelbanan där hon ser en tjej från hennes gamla skola. Såklart så ska ju hon gå på samma skola som Minna och oturligt nog hamnar hon även i samma klass. Så där går Minnas planer litegrann i kras, eller rubbas åtminstone lite.

Minnas stora hemlighet som hon vill dölja till varje pris är att hennes mamma är allvarligt psykiskt sjuk. Hon har fått ett flertal diagnoser och åker in och ut från sjukhuset. När hennes mamma är hemma så beter hon sig inte riktigt som alla. Hon vill inte heller ta sina mediciner alltid vilket då leder till att hon beter sig än mer speciellt. Hon kan exempelvis få för sig att börja spika upp tavlor eller sätta ihop möbler mitt i natten, eller att spela musik på högsta volym. Detta gör ju såklart att Minna och hennes mamma kanske inte är några favoritgrannar och de får ofta samtal från upprörda grannar som främst Minna får försöka lugna. Så även vid de tillfällen mamman är hemma är det alltså Minna som får ta hand om hushållet. Minna får vara mamma åt både sin egen mamma och sig själv. 

Hennes pappa stack när Minna bara var fem år och sedan dess har hon varit själv med sin sjuka, ickepålitliga mamma. Pappan hör hon bara av ibland. Han har skaffat sig ett nytt liv och bryr sig inte så mycket om att kolla upp hur Minna egentligen har det. Han lovar alltid att de ska träffas, men det blir liksom aldrig av eftersom han är så uppfylld av sitt nya liv. Och Minna har det alltså inte helt lätt. Hon får se till att allting går ihop hemma med tvättning, matlagning och allt annat praktiskt, och dessutom då ta hand om sin mamma ovanpå det. Det är svårt att få pengarna att räcka till och Minna säljer sitt tunnelbanekort för att ha råd med mat och har varje dag med sig en plastlåda som hon proppar full med skolmat. På så vis får hon två lagade mål mat om dagen vilket är heaven i Minnas värld.

Hennes mamma har varit inlagd hela sommaren och Minna har kunnat ägna sin tid åt att umgås med sin pojkvän Eddie utan att behöva oroa sig för mamma. Eddie är den enda Minna har, den enda som verkligen vet, men han är inte heller helt pålitlig. Han röker hasch och har aldrig några pengar och tycker att Minna ska skippa skolan så att de kan åka till Sydamerika tillsammans. Ingen vuxen märker hur Minna har det, varken i skolan eller hennes egen pappa. Lagom tills skolan och Minnas nya liv ska börja så kommer mamman hem igen vilket innebär ännu en anledning till att det där nya livet och den nya Minna verkar få vänta.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar