måndag 7 mars 2016

"I skuggan av San Siro" av Martin Bengtsson


Detta är en sann berättelse som handlar om den lovande fotbollsspelaren Martin Bengtssons liv. Som så många andra pojkar drömde Martin om att han skulle bli fotbollsproffs. Han var lite utanför och gillade att sitta och lägga pussel istället för att busa med de andra killarna. Men fotboll gillade han, och han spelade fotboll jämt och ständigt. Han hade alltid en fotboll med sig och tränade varenda ledig sekund. När Martin var 9 år såg han en dokumentär om fotbollslaget Ajax akademi, alltså deras skola för unga spelare som kommer dit för att träna, visa upp sig och hoppas på ett kontrakt från klubben. Då insåg han att det där med att bli fotbollsproffs inte bara är något som händer, utan det är något man måste kämpa för. Man måste träna, träna och träna. Redan då, som nioåring, gjorde han upp en plan för hur han skulle bli proffs. Denna plan innebar bland annat att han skulle få ihop tre timmars fotbollsträning varenda dag. Martin hann alltså inte med mycket mer än att träna fotboll. På rasterna och efter skolan hela året om blev det fotboll och styrka i tre timmar varenda dag i fyra år. Hans mål var att han skulle spela i Allsvenskan när han var 14 år och vara proffs i Italien när han var 16 år. Det var stora drömmar för en nioåring.

Så småningom tog han sig till Elitpojklägret i Halmstad. Därefter kom han med i pojklandslaget och fick sedan möjlighet att provspela för Ajax där han träffade både Zlatan och hans stora idol från barndomen, Marco van Basten. Det gick bra för honom och förväntningarna på honom från omvärlden bara steg. Han gjorde A-lagsdebut i Örebro som 16-åring. Martin fick lära sig den hårda vägen att man inte kan komma in som ung och tro att man kan göra vad man vill i ett lag, utan det finns en tydlig hierarki där de unga absolut inte får välja musiken i omklädningsrummet och de får byta om i en skrubb exempelvis. Så småningom hamnade han i Milano i Italien, precis som han drömt om. Men han fick spela i ungdomslaget för Inter och inte i Milan som han egentligen ville. Det gick bra i början, han shoppade för pengarna han tjänade och levde fotbollsdrömmen. Men snart insåg han att det kanske inte räcker, han blev inte lyckligare för det. Snart kom även skador och motgångar och hans tankar började snurra i farliga banor och han började till och med fundera på om livet verkligen är värt att leva.


Det är rätt lätt att luras att tro att det här med att vara fotbollsproffs, eller proffs i vilken sport som helst, enbart är glassigt och skoj hela tiden. Men denna berättelse visar på att så inte är fallet. Livet är inte problemfritt hela tiden, man måste kämpa och jobba för sin plats i laget och det ställs ohyggligt höga krav på spelarna. Det finns en press runtomkring hela tiden som inte är helt lätt att hantera, särskilt inte om man kommer in i cirkusen med elitsatsning, stenhård träning, sponsorer och kontrakt som väldigt ung. Man får offra en himla massa i sitt liv helt enkelt för att nå till toppen. Denna bok visar att det kanske inte räcker att uppnå sin dröm för att nå lyckan, inte om den här drömmen innebär att alltför mycket uppoffringar måste göras och att man tappar bort sig själv. En viktig bok där man får bra insikt i hur det kan se ut bakom kulisserna, bakom den lockande fasaden.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar