tisdag 15 mars 2016

"Mellan rummen" av Alexander Mahmoud


Alexander Mahmoud är fotograf och kommer från Grimslöv här i Småland. Förra året nominerades han till Stora journalistpriset för hans reportage ”Hem till byn” som handlar om hur han åker tillbaka till Grimslöv och ser byn med lite nya ögon. Första delen av denna bok utgörs av det reportaget. Hela boken består annars av dagboksanteckningar som Alexander gjort under ett år, från juni valåret 2014 till juni 2015.

Under besöket i Grimslöv tänker han tillbaka på sin egen uppväxt och ser den i ett lite nytt ljus, likaså byn och dess invånare. Han växte upp som andra generationens invånare och kunde bli kallad en hel del rasistiska ord på grund av sin hudfärg och sitt ursprung. Dessutom har han alltid varit mer eller mindre överviktig vilket även det lett till en del glåpord. Alexanders bror agerade utåt och blev aggressiv medan han själv snarare grubblande vände sig inåt. Under hela hans uppväxt har även de som varit hans kompisar använt sig av rasistiska uttryck, ofta ”på skoj” och utan att vara helt medvetna om att det kanske inte uppfattas som särskilt roligt alls. Nu ser Alexander hur samhället blivit alltmer rasistiskt och hur SD fått ett starkt fäste i byn. De av hans kompisar som uttrycker sig illa om invandrare ser inte honom som en invandrare utan det är hela tiden ”andra invandrare” de pratar om, men han tar ändå illa upp. Även Alexanders mamma uttrycker sig rasistiskt utan att egentligen vara medveten om vad det är hon säger och hur det kan uppfattas. Det har blivit så naturligt i byn att ingen riktigt reagerar.

Alexander gör flera resor fram och tillbaka mellan Grimslöv och Stockholm där han bor och han gör också en resa mentalt. I Stockholm träffar han Shirin som lever som papperslös och har gjort det i 12 år. Hon är färgstark, klär sig i vackra kläder och är inte rädd för att uttrycka sin åsikt och Alexander blir kär. Vi får även följa Shirins kamp för att få stanna och få ha en identitet i Sverige. En kamp för att slippa hålla sig gömd.

Boken handlar om att gå tillbaka till sina rötter, om rasism och den smygrasism som finns i landet idag, och även om hur det är att leva som en person utan uppehållstillstånd i Sverige och kasta bort år efter år av sitt liv i väntan. Det är en aktuell bok om ett ständigt aktuellt ämne.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar