måndag 28 mars 2016

"Since you've been gone" av Morgan Matson


Emily bor tillsammans med sin bror och sina föräldrar i en liten stad vid kusten i USA. Hennes föräldrar har en gång skrivit en musikal som blivit väldigt känd och den förföljer Emily litegrann i livet. Musikalen kommer ofta upp när hon pratar med människor och hon blir tvungen att förklara för de hon pratar med att det är hennes föräldrars verk. Själv har hon sett den en massa gånger, kan den utantill och är rätt trött på den. Nu har hennes föräldrar kommit på en idé till ett nytt manus, och när det händer barrikaderar de sig helt i huset och går omkring i morgonrock och diskuterar sitt manus hela dagarna medan Emily och hennes bror får äta mat ur frysen och klara sig nästintill på egen hand.

Emily tycker själv att hon är en rätt trist och tråkig och intetsägande människa. Hon går knappt aldrig på fest, hon pratar knappt aldrig med killar och hon gör inga galna saker. Men så träffar hon Sloane som kommer nyinflyttad till staden tillsammans med sin familj och helt plötsligt vågar Emily göra saker som hon aldrig vågade innan. Sloane är framåt och vågar ta för sig och hon drar med Emily på en massa grejer och drar ut henne ur hennes grå-mus-skal.

Nu är det snart sommar och de har en massa planer på vad de ska göra. Men helt utan förvarning och utan att lämna något meddelande försvinner Sloane plötsligt. Emily får inte tag i henne när hon försöker ringa och hon svarar inte på sms. När hon cyklar till hennes hus verkar det som att huset blivit övergivet. Sloane och hennes föräldrar har helt gått upp i rök. Emily blir såklart väldigt orolig och undrar vad som har hänt och försöker desperat få tag på henne. Men till sist dyker det upp ett livstecken från Sloane. Hon får en lista med 13 saker, en to do-list, som Sloane uppmanar henne att bocka av. På listan står det saker som att hon ska palla äpplen mitt i natten, dansa till gryningen, kyssa en främling och rida. Alla grejer på listan är sådant som Emily normalt aldrig skulle göra, och vissa saker skulle hon inte ens komma på tanken att göra. Men hon tänker att om hon prickar av alla saker på listan så kanske det kommer att leda henne till Sloane och lösningen på mysteriet. Under sommaren skaffar hon sig en del nya vänner och bekantskaper som kommer med arbetet med listan, och hon kommer mer och mer fram till vem hon egentligen är. Tidigare har hon levt mycket i skuggan av Sloane, men nu hittar hon mer sin egen identitet, sitt eget jag.

Samtidigt som man får veta vad som händer och hur det går när Emily prickar av sakerna på listan så varvas berättelsen med tillbakablickar på vad Emily och Sloane har upplevt och gjort tillsammans, kopplat till sakerna som ska bockas av. En riktigt mysig bok där det även är intressant att följa hur karaktärerna, särskilt, Emily, utvecklas under sommaren. 

Än så länge finns boken bara på engelska men den kommer ut på svenska i augusti och heter då "Sedan du försvann".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar