måndag 30 maj 2016

"Amy & Matthew" av Cammie McGovern


Amy har alltid varit smart och duktig i skolan men trots detta har hennes mamma under hela hennes uppväxt fått kämpa för att Amy ska få samma chans som alla andra och bli tagen på allvar. Amy vill inget hellre än att vara som andra tonåringar. Hon vill inget hellre än att umgås med andra tonåringar och göra sådana saker tonåringar gör. Det som hindrar henne är att hon har en CP-skada som gör att hon sitter i rullstol. Hon kan inte äta utan hjälp och hennes enda sätt att kommunicera med omvärlden är via en dator. På grund av sitt handikapp har hon assistenter som hjälper henne i skolan och i princip de enda personer hon pratar med under hela skoldagen är just dessa assistenter. Nu har Amy börjat fundera över varför hon inte har några egentliga kompisar, varför ingen pratar med henne eller vill umgås med henne i skolan. Hon kommer fram till att hennes assistenter är en del av problemet. Vem vill umgås med någon som hela tiden har en vuxen som en skugga efter sig? Amy bestämmer sig för att det är dags att komma över den där barriären och faktiskt skaffa sig lite riktiga vänner och föreslår för sin mamma att hon ska anställa jämnåriga skolkamrater som assistenter istället så att hon får möjlighet att umgås med andra tonåringar. Mamman är inte helt positiv till detta men låter sig övertalas och efter strikta intervjuer så har Amy fått en handfull nya assistenter som ska hjälpa henne varsin dag under skolveckorna.

En av dem som får jobbet som Amys assistent är Matthew. Matthew är inte helt utan egna problem då han lider av tvångstankar vilka gör hans liv rätt komplicerat. Han kan exempelvis få för sig att slå på alla skåp han går förbi i korridoren eller att tvätta sig en massa gånger på toaletten tills händerna är alldeles skinnflådda eftersom en röst i hans huvud säger åt honom att han måste göra detta för att undvika att något hemskt ska hända.

Matthew är alltså Amys assistent en gång i veckan och Amy kommer på sig själv med att bli alltmer fäst vid Matthew och hon känner att hon kommer honom allt närmare. Hon längtar till de dagar som är Matthews dagar. Samtidigt som Matthew hjälper Amy hjälper även Amy Matthew med hans problem. När hon väl inser att han lider av tvångstankar utsätter hon honom för situationer där han måste utmana och gå emot rösten i hans huvud och Matthew märker att den där rösten kommer till honom alltmer sällan ju mer han umgås med Amy. Amy tror att hon börjar bli kär, men frågan är om Matthew känner likadant. Och frågan är om Amys överbeskyddande mamma låter Amy vara mer än bara vän med Matthew.

Boken kommer ut på svenska nu i början av juni och heter då ”Tala är guld”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar