tisdag 3 maj 2016

"En annan gryning" av Camilla Sten

En annan gryning

Året är 2046 och ett främlingsfientligt parti, som benämns Partiet, har makten i Sverige. Partiet styr all media och alla invånare har ett datachip som kan spåras av de styrande inopererat i handleden och är därför ständigt övervakade. Invånarna är även indelade i olika klasser. Klass A är den finaste klassen och de som tillhör denna är helt igenom svenska och har tillgång till alla förmåner samhället kan erbjuda. Är man klass B så har man svenskfödda föräldrar, men minst en mor- eller farförälder är utlandsfödd vilket innebär att man inte får tillgång till all sjukvård och tandvård till exempel. Klass E är längst ner i hierarkin och de som tillhör denna är utlandsfödda och har knappt tillgång till några av välfärdssystemets förmåner. Man har inte gratis tillgång till varken förskola, universitet eller pension exempelvis, och blir man sjuk får man betala sjukvården själv.

De människor som är högt klassade funderar oftast inte så mycket över systemet. De flesta vill inte se eller förstå hur de lägre klassade har det. Men det finns de som kämpar mot systemet, protesterar och vill få en förändring. Bland dessa finns Isa som är B-klassad och en grupp människor omkring henne som alla vill att systemet ska skrotas. I hennes närhet finns bland annat A-klassade teknikexperten Fabian, en gammal vän till hennes familj, vars fru dog eftersom hon var E och därför inte hade råd med den miljon kronor som krävdes till operation när hon var sjuk.

Gruppens protester börjar i det lilla men de blir snart inblandade i något större. Fabian hittar en blogg, som han läser över en säker, krypterad anslutning, där någon påstår att det val som gjorde att Partiet tog makten var riggat och att någon fifflat med röstningssystemet. De bestämmer sig för att träffa den hemlige bloggaren och plötsligt är någon dem på spåren och de blir tvungna att fly samtidigt som en i gänget, Levi, blir anhållen av polisen. Det sprids i media att gruppen är livsfarliga terrorister och en fara för allmänheten som måste fångas in till varje pris, och de blir tvungna att hålla sig gömda i en kyrka i förorten.

Allt detta utspelar sig alltså 30 år in i framtiden i ett kallt Sverige. Förutom att detta är en spännande bok, en spännande framtidsskildring, är det även otäckt att det inte känns alltför avlägset. Det känns inte så avlägset som man kanske hade velat. Det skulle kunna ske, eller åtminstone något liknande.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar