tisdag 17 maj 2016

"Om du vågar" av Megan Abbott


Addy och Beth är bästa vänner. De är båda med i skolans cheerleading-team och det de allra mest vill är att bli sedda, de törstar efter uppmärksamhet. Beth är van att alltid få som hon vill, det är hon som bestämmer och Addy ser till att det blir som Beth vill ha det. De hoppar över måltider, lever på light-läsk och har blåmärken och skinnflådda armbågar. Men deras team har slutat utvecklas, coachen har inga riktiga ambitioner. Själva tycker de att de är kanonbra och går runt i skolans korridorer och njuter av de blickar och den uppmärksamhet de får. Addy och Beth är nu högst upp i skolans hierarki, och de styr laget där de andra tjejerna gör precis som de vill.

Men så får laget en ny coach, en ung tjej med höga mål, och med den nya coachen höjs även nivån rejält. Plötsligt får de träna stenhårt och konkurrensen om plasterna hårdnar alltmer. Ingenting är längre givet och ingen kan vara säker på sin plats. Coachen bryter snabbt ner den hierarki som tidigare fanns. Beth är inte längre den självklara ledaren. Tricken blir tuffare och det krävs alltmer av tjejerna. En tjej blir till exempel uppmanad att banta för att få stanna kvar i laget vilket såklart gör mat- och viktfixeringen bland tjejerna än värre. 

Tjejerna i laget gör allt de kan för att bli sedda och bekräftade av den nya coachen. Särskilt Abby får ett väldigt speciellt band till coachen som blir som en mentor för henne. För många i laget är coachen den enda vuxna förebild de har. De lever i en liten bubbla med sina speciella tankar och värderingar och det är inte riktigt någon som ifrågasätter dem, det finns inga föräldrar närvarande som griper in. Tjejerna i laget tycker coachens liv verkar så perfekt. Huset är perfekt och hon har en förstående man och en gullig dotter. Men efter ett tag märker Addy att det kanske inte är så perfekt som det verkar. Maken jobbar en massa och äktenskapet verkar inte så lyckligt. När Beth och Addy kommer på coachen med en annan man är det början på något mycket större. Snart är en människa död och en polisutredning startar där både coachen och Addy blir inblandade. Och Beth gör allt för att skapa intriger och sprida rykten i syfte att ta sig upp till toppen som ledare för laget igen.


Cheerleading är något som till ytan kan kännas lättsamt och trevligt, men under ytan lurar en mörkare värld med kroppsfixering, förvridna ideal och tjejer som pratar bakom ryggen på varandra. Boken är spännande som en thriller men den handlar även väldigt mycket om vänskap, makt och hur elaka tjejer kan vara mot varandra, och om det som finns under ytan av smink, hårsprej och glittriga paljetter.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar