måndag 23 maj 2016

"Simon vs the homo sapiens agenda" av Becky Albertalli


Simon är 16 år, går på high school och har haft en mejlkonversation med en kille som kallar sig Blue i ett par månader. De har inte avslöjat sina riktiga identiteter för varandra utan det enda de vet är egentligen att de går på samma stora skola och att båda är gay. Varken Blue eller Simon har dock berättat om sin sexuella läggning för vare sig familj eller vänner ännu. Simon är såklart nyfiken på Blues identitet och funderar på om det kanske kan vara någon han känner. Kanske är det gulliga Cal i hans teatergrupp, Cal med den långa luggen och de blå ögonen. Simon börjar nästan hoppas litegrann på att det ska vara just Cal som är hans hemliga mailkompis. 

En dag gör Simon en miss som gör hans liv lite komplicerat. Simon mejlar Blue från en av skolans datorer i biblioteket och glömmer att logga ut från sitt konto när han är klar vilket leder till att Martin, en kille som Simon känner lite halvt genom teatergruppen han är med i, läser några av hans mejl och därmed får reda på Simons hemlighet. Simon får lite halvt panik när han märker vad som hänt, och snart inser han också att Martin försöker öva utpressning mot honom. Det visar sig att Martin är kär i Simons kompis Abby, och Martin antyder att om Simon ser till att hjälpa honom på traven så att Abby börjar gilla honom så tänker han inte avslöja att Simon är gay. Simon är livrädd för att både han och Blue ska bli avslöjade så han går motvilligt med på Martins krav. Han är egentligen inte rädd för att hans vänner ska ta det faktum att han är gay på fel sätt. Men han vill att han själv ska stå för avslöjandet, inte någon annan.

Simons liv flyter på med repetitioner i teatergruppen inför pjäsen ”Oliver” där han har en mindre roll, umgänge med hans något speciella familj och häng med kompisarna Leah och Nick som han känt forever där även Abby halkat in på ett hörn. Samtidigt försöker han alltså luska ut vem den här Blue kan vara utan att avslöja alltför mycket om sig själv. Han försöker även komma på hur han ska avslöja att han är gay på bästa sätt för familj och kompisar innan någon annan gör det. Och han försöker alltså hjälpa Martin med Abby så att inte just Martin ska bli den som avslöjar hemligheten istället.

Detta är en väldigt fin och småmysig bok som även kommer ut på svenska i höst med titeln ”Bara tre ord”. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar